Головна Новини Акушерство та гінекологія Учені виявили потужні та селективні інгібітори для лікування раку яєчників

27 листопада, 2023

Учені виявили потужні та селективні інгібітори для лікування раку яєчників

Учені виявили потужні та селективні інгібітори для лікування раку яєчників

Щоби визначити потенційні терапевтичні цілі та доклінічні препарати-кандидати для лікування раку яєчників, дослідники під керівництвом Тан Лі із Шанхайського інституту органічної хімії Академії наук Китаю розробили нові маломолекулярні інгібітори CPSF3. CPSF3 – ключовий комплекс фактора специфічності поліаденілування (CPSF), який каталізує сплайсинг пре-мРНК і регулює завершення синтезу білків під час транскрипції. Команда науковців систематично вивчала регуляторні функції комплексу CPSF за раку яєчників і довела, що він залежить виключно від механізму припинення транскрипції, де активність CPSF3 незамінна. Отримавши такі висновки, вчені мали на меті підтвердити CPSF3 як потенційну терапевтичну мішень шляхом пошуку інгібіторів, які могли б фармакологічно порушити ферментативну активність CPSF3 у клітинах та in vivo.

Ґрунтуючись на зареєстрованих антимікробних або протипухлинних агентах, які мають загальну бензоксаборольну частину, д-р Тан і його співробітники припустили, що оксаборольні групи можуть координуватися з каталітичними іонами цинку CPSF3. Використовуючи ці знання, вони розробили потужні селективні біодоступні та переносимі інгібітори CPSF3, включаючи HQY426. Останній інгібітор та його аналоги виявляли дуже сильні антипроліферативні ефекти в різних клітинних лініях раку яєчників і ефективно пригнічували ріст пухлини раку яєчників in vivo як один агент або в комбінації з іншими сполуками.

Для порівняння, інгібітори CPSF3, про які повідомлялося раніше, були майже неактивними. Крім того, точкова мутація ключових залишків у каталітичному сайті CPSF3 була достатньою для надання резистентності до HQY426 та аналогів у клітинах раку яєчників, що додатково підтверджує специфічність нових цільових інгібіторів. На завершення, відкриття цих інгібіторів допомагає встановити CPSF3-залежне припинення транскрипції як ключовий механізм раку яєчників, що чутливий до терапевтичного втручання. Він також забезпечує багатообіцяючий клас борвмісних свинців для цільової розробки протипухлинних ліків.

Рак яєчників є найбільш смертоносним гінекологічним онкологічним захворюванням і часто діагностується на пізніх стадіях. Хірургічне втручання та системна хіміотерапія можуть помірно підвищити рівень виживаності, тоді як цільова терапія інгібіторами PARP ефективна в обмеженій кількості пацієнтів із цим діагнозом.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adj0123