Головна Новини Акушерство та гінекологія Вживання великої кількості парацетамолу під час вагітності може спричинити затримку мовлення у дитини в ранньому віці

25 грудня, 2023

Вживання великої кількості парацетамолу під час вагітності може спричинити затримку мовлення у дитини в ранньому віці

Вживання великої кількості парацетамолу під час вагітності може спричинити затримку мовлення у дитини в ранньому віці

Парацетамол (ацетамінофен) – єдиний жарознижувальний і болезаспокійливий препарат, який дозволений до застосування вагітними та жінками, які годують. Однак вживання його при вагітності не рекомендовано у третьому триместрі та протягом перших трьох місяців лактації. Останні дослідження показують, що використання препарату під час вагітності може бути причиною погіршення розвитку нервової системи у дітей, але мало хто досліджував розвиток мовлення. Зараз дослідники з Північно-Східного університету (Бостон, США) беруть участь у дискусії, шукаючи взаємозв’язок між збільшенням використання ацетамінофену під час вагітності та затримкою мовлення у дітей у ранньому віці.

«Ми побачили, що діти жінок, які приймали більше ацетамінофену під час вагітності, як правило, мали більшу затримку розвитку мовлення в ранньому дитинстві, особливо серед хлопчиків, і насамперед це стосується прийому препарату в третьому триместрі, – каже Меган Вудбері, керівниця дослідження. – Ми не зовсім впевнені, що цей ефект спричинений ацетамінофеном… Чи це справді пов'язано з використанням препарату, чи це пов'язано з лихоманкою або хворобою під час вагітності або іншими чинниками?»

У науковій розвідці використовуються дані, зібрані від 532 новонароджених, які брали участь у Дослідженні розвитку дітей Іллінойсу в Університеті Іллінойсу в Урбані-Шампейні в період із грудня 2013-го по березень 2020 року. Вимірювали використання ацетамінофену шість разів під час вагітності (приблизно кожні чотири-шість тижнів). Це дозволило дослідникам розбити дані по триместрах. Дітей оцінювали на мовні навички у віці трохи більше 2 років і у 3 роки, а потім ці дані порівнювали з показниками однолітків.

Вудбері та її колеги не виявили зв’язку між збільшенням використання ацетамінофену в першому триместрі та затримкою розвитку мовних навичок. Однак збільшення використання препарату протягом другого триместру було пов’язане з нижчими мовними оцінками дітей, порівнюючи з їхніми однолітками у 3 роки, а також меншим словниковим запасом і коротшими реченнями у 2 роки. Тим часом збільшення використання парацетамолу впродовж третього триместру було пов’язане зі зменшенням словникового запасу у віці 2 роки і нижчими показниками мови у віці 3 роки. Окрім цього, хлопчики демонстрували гірші результати, ніж дівчатка.

«За нашими оцінками, якби вагітна приймала ацетамінофен 13 разів під час усього терміну або раз на тиждень протягом третього триместру, словниковий запас дитини міг би бути на 26 слів меншим, ніж у її однолітків у віці 2 роки, і вони мали б на 91 % більше шансів мати менші можливості володіння мовою у 2 роки, – каже Вудбері. – Якщо вам конче потрібно прийняти ацетамінофен – біль дуже сильний, ніщо інше не працює, у вас є температура, яку потрібно збити, – тоді прийміть ліки: це не зруйнує життя вашої дитини… Тільки намагайтеся не приймати препарат постійно».

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41390-023-02924-4