Головна Новини Акушерство та гінекологія Хвороби раннього віку, які пов’язані з бездітністю впродовж усього життя

27 грудня, 2023

Хвороби раннього віку, які пов’язані з бездітністю впродовж усього життя

Хвороби раннього віку, які пов’язані з бездітністю впродовж усього життя

Дослідження, опубліковане в журналі Nature Human Behavior, вивчає зв’язок між 414 захворюваннями в ранньому віці та бездітністю впродовж усього життя в понад 2,5 мільйонів осіб, народжених у Фінляндії та Швеції. Міжнародну дослідницьку групу очолювали Аосін Лю та старші автори Мелінда Міллз і Андреа Ганна. У багатьох країнах Західної Європи та Східної Азії близько 15–20 % людей, які народилися до 1970 року, зараз не мають дітей. Незважаючи на те, що було розглянуто численні соціальні, економічні та індивідуальні переваги, провели обмежені дослідження, які вивчали вплив різних захворювань на бездітність протягом життя, особливо тих, які виникли до пікового репродуктивного віку.

Використовуючи загальнонаціональні реєстри, дослідники проаналізували інформацію про 414 ранніх діагнозів захворювань у 1,4 мільйона жінок, які народилися у 1956–1973 роках, та 1,1 мільйона чоловіків, які народилися у 1956–1968 роках. Усі вони були живі у 16 років, не емігрували та в основному завершили свій репродуктивний вік до кінця 2018 року (визначається як 45 років для жінок і 50 років для чоловіків). Основний аналіз дослідження зосереджувався на 71 524 парах повнорідних сестер і 77 622 парах повнорідних братів, які демонстрували різницю в статусі бездітності.

Із 74 захворювань, які значною мірою пов’язані з бездітністю принаймні однієї статі, більше половини були психічно-поведінковими розладами. Крім того, було виявлено кілька нових зв’язків між захворюваннями та бездітністю, наприклад, аутоімунні та запальні захворювання. Повний список результатів можна знайти на безкоштовній інтерактивній інформаційній панелі https://dsgelrs.shinyapps.io/DiseaseSpecificLRS/

Дослідники також спостерігали значні гендерні відмінності у зв’язку між хворобами та бездітністю. Наприклад, шизофренія та гостра алкогольна інтоксикація продемонстрували сильніший зв’язок із бездітністю в чоловіків, тоді як захворювання, пов’язані з діабетом, і вроджені аномалії показали сильніший зв’язок серед жінок. Статеві відмінності у жінок були помітні при встановленні діагнозу від 21 до 25 років і пізніше для чоловіків, яким діагноз був поставлений у віці 26–30 років. Наприклад, жінки, у яких діагностували ожиріння, мали вищий рівень бездітності, якщо їм поставили первинний діагноз у 16–20 років, порівнюючи з тими, у яких хворобу діагностовано в більш пізньому віці.

Ця робота визнає потребу в додаткових даних для розрізнення наслідків добровільної та вимушеної бездітності, а також у подальших дослідженнях для підвищення можливості узагальнення результатів за межами скандинавських країн і для більш пізніх когорт з еволюцією методів лікування, репродуктивних і партнерських практик.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41562-023-01763-x