Головна Новини Акушерство та гінекологія На скільки можна затримати менопаузу? Модель, розроблена математиком, указує на відповіді

24 січня, 2024

На скільки можна затримати менопаузу? Модель, розроблена математиком, указує на відповіді

На скільки можна затримати менопаузу? Модель, розроблена математиком, указує на відповіді

При народженні яєчники можуть містити близько мільйона крихітних структур, які називаються примордіальними фолікулами, у кожному із яких є яйцеклітина. Коли дівчата ростуть, більшість цих фолікулів гинуть, і тільки один із них виживає щомісяця для овуляції зрілої яйцеклітини. Коли втрата примордіальних фолікулів майже завершена, і їх залишаються лише сотні, у жінки настає менопауза, час, коли менструальний цикл припиняється на 12 місяців.

Нове дослідження, яке спирається на математичну модель, розроблену математиком з Університету Юти, показує, що можна відстрочити настання менопаузи, можливо, на невизначений термін, шляхом імплантації власної раніше зібраної тканини яєчника назад у тіло жінки. За словами Шона Лоулі, доцента математики і співавтора дослідження, опублікованого в Американському журналі акушерства та гінекології (AJOG), ця методика була успішно використана для відновлення фертильності у хворих на рак.

Наприкінці 1990-х Кутлук Октай (видатний лікар, професор акушерства, гінекології та репродуктивних наук і біолог із Єльської школи медицини) розробив способи збирання тканини яєчників у молодих хворих на рак, заморожування («кріоконсервування»), а потім трансплантації після повного вилікування. Ця техніка дозволила сотням жінок, які пережили рак, завагітніти і мати дітей. Згаданий спосіб забору та консервування суттєво відрізняється від звичайної процедури заморожування яйцеклітин, яка ефективно допомагає жінкам похилого віку завагітніти шляхом екстракорпорального запліднення, але не впливає на менопаузу.

«Багато інтересів у відстроченні менопаузи викликає фертильність, але не менш цікавою є ідея, що функціонування яєчників краще зберігає жіноче здоров’я, – зазначив математик. – Менопауза пов’язана з багатьма проблемами зі здоров’ям: серцево-судинними захворюваннями, щільністю кісткової тканини, ожирінням тощо. Триваліше функціонування яєчників може відстрочити або навіть запобігти появі цих хвороб». Лоулі продовжив: «Математика використовується для вирішення питання про те, як довго ви можете відстрочити менопаузу та як це залежить від різних факторів. Ми розробили модель того, як старіють яєчники. Дані надходять із кількох місць, головним чином із первинного фолікула».

Під час дослідження AJOG вчені виробили шляхи відстрочення менопаузи за допомогою математичного моделювання. Це включало розроблення онлайн-калькулятора, який показує, на скільки років менопауза в жінки може бути відкладена за допомогою процедури відповідно до модифікацій чотирьох ключових даних: вік на момент збереження тканини; фракція тканини кори яєчника, яка видалена та збережена; відсоток примордіальних фолікулів, які вижили; кількість процедур заміни в подальшому житті. Калькулятор доступний за посиланням https://www.fertilitypreservation.org/contents/probability-calculator/nopauze-calculator

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2024-01-menopause-delayed-mathematician.html