Головна Новини Акушерство та гінекологія Генетичне відкриття показує, що терапія передчасних пологів дієва не для всіх

24 січня, 2024

Генетичне відкриття показує, що терапія передчасних пологів дієва не для всіх

Генетичне відкриття показує, що терапія передчасних пологів дієва не для всіх

Дослідження під керівництвом Каліфорнійського університету в Сан-Франциско вперше виявило генетичні варіанти, які відповідають за реакцію пацієнток на терапію передчасних пологів, стан, який трапляється у кожної десятої породіллі у США. Ці висновки є критичними, оскільки у Сполучених Штатах немає ліків для лікування передчасних пологів. Минулого року Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) вилучило з ринку єдину схвалену терапію для запобігання цьому стану – синтетичну форму прогестерону, що продається під торговою маркою Makena, посилаючись на її неефективність.

Нове дослідження показало, що вагітні з високим рівнем мутацій у певних генах, зокрема таких, які пов’язані з мимовільним скороченням м’язів, рідше реагували на лікування. Скринінг на згадані мутації може дозволити лікарям застосовувати терапію для тих, хто, швидше за все, отримає користь, вважають автори. Ці дані потребують створення нових препаратів, і, на додаток до розуміння ефекту ліків на основі середніх показників популяції, учені сподіваються, що зможуть врахувати реакцію кожної пацієнтки окремо.

Для проведення роботи науковці розробили структуру машинного навчання для аналізу геномів 43 568 пацієнток, у яких були спонтанні передчасні пологи. Підхід виявив гени, про які раніше не було відомо, що вони пов’язані з передчасними пологами. Потім досліджували мутації в генах серед тих, хто отримував лікування прогестероном Makena. FDA схвалило препарат у 2011 році після єдиного клінічного випробування, але зняло його з ринку минулої весни після висновку, що він не працює. Таке рішення залишило лікарів без затверджених ліків від передчасних пологів і розчарувало тих, хто вважав їх ефективними для своїх пацієнток. Це поставило запитання: чи може існувати генетична причина, чому терапія прогестероном працювала у одних пацієнток, але не діяла на інших? Дослідники виявили, що пацієнтки у групі з низьким рівнем мутацій у генах, пов’язаних зі скороченням м’язів, частіше реагували на Makena, але ті, у кого були вищі рівні, як правило, не реагували.

Потім дослідники вийшли за рамки цього відкриття, щоби визначити нові цілі та потенційні методи лікування передчасних пологів. Вони перевірили понад 4000 сполук і виявили 10, які, за прогнозами, взаємодіяли з генами, пов’язаними з передчасними пологами. Багато із цих терапевтичних сполук уже використовуються для лікування раку та інших захворювань, а це означає, що препарати гіпотетично можуть використовуватися для запобігання передчасних пологів. Головним кандидатом є мала молекула RKI-1447, яка зараз застосовується для лікування раку, глаукоми та жирової хвороби печінки. Потрібне додаткове вивчення потенціалу цих молекул у лікуванні передчасних пологів.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adk1057