Головна Новини Акушерство та гінекологія У немовлят, народжених від матерів, інфікованих COVID, ризик розвитку респіраторного дистресу втричі вищий

25 січня, 2024

У немовлят, народжених від матерів, інфікованих COVID, ризик розвитку респіраторного дистресу втричі вищий

У немовлят, народжених від матерів, інфікованих COVID, ризик розвитку респіраторного дистресу втричі вищий

Нове дослідження під керівництвом Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі виявило, що немовлята, народжені доношеними від матерів, які були інфіковані COVID-19 під час вагітності, мали втричі більший ризик респіраторного дистресу, порівнюючи з тими, які народились від здорових матерів. Ризик був значно нижчим, якщо інфіковані під час вагітності матері були попередньо щеплені. Дослідники виявили, що внутрішньоутробний вплив SARS-CoV-2 викликав «запальний каскад» у новонароджених, підвищуючи ризик розладу дихання, який найчастіше вражає передчасно народжених немовлят.

Щоби простежити, як розвивається респіраторний дистрес після внутрішньоутробного впливу SARS-CoV-2, науковці провели дослідження під назвою протеоміка, яке вивчає структуру та функції білків і те, як вони впливають на клітини. Учені виявили, що рухові війки, які допомагають очищати слиз із дихальних шляхів, не функціонують нормально в немовлят, уражених респіраторним дистресом. Крім того, у них спостерігалось збільшення вироблення імуноглобуліну Е. Цей тип антитіл також відіграє критичну роль у гіперчутливості I типу, яка проявляється різними алергічними захворюваннями, такими як алергічна астма, більшість типів синуситів, алергічний риніт, харчова алергія та певні типи хронічної кропив'янки й атопічного дерматиту.

Із 221 матері, які брали участь у дослідженні, 151 (68 %) не були щеплені до інфікування, причому важка або критична форма захворювання COVID-19 була у 23 жінок (16 %), порівнюючи лише із трьома (4 %) вакцинованими матерями. Дослідники виявили, що 34 новонароджених мали респіраторний дистрес, що є дуже високою частотою, оскільки в загальній популяції цей синдром трапляється лише у 5–6 % немовлят. Серед дітей із респіраторним дистресом 21 % народилися від матерів із важкою або критичною формою COVID-19.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41467-023-44549-5