Головна Новини Акушерство та гінекологія Успіхи у створенні нової вакцини проти цитомегаловірусу

12 лютого, 2024

Успіхи у створенні нової вакцини проти цитомегаловірусу

Успіхи у створенні нової вакцини проти цитомегаловірусу

Учені Weill Cornell Medicine (підрозділ біомедичних досліджень і медична школа Корнельського університету в Нью-Йорку) провели нове дослідження. За висновками, експериментальна мРНК-вакцина проти цитомегаловірусу людини (ЦМВ), досить поширеного вірусу, який може інфікувати вагітних жінок, викликала одні з найбільш багатонадійних імунних реакцій на сьогодні серед усіх кандидатів. Порівнюючи з попередньою помірно успішною вакциною-кандидатом під назвою gB/MF59, мРНК-вакцина викликала відповіді, які краще запобігали інфікуванню ЦМВ епітеліальних клітин, що вистилають рот і ніс, і забезпечували першу лінію захисту від вірусної інфекції. МРНК-вакцина також була більш ефективною для запуску імунної системи для знищення клітин, інфікованих ЦМВ.

За підрахунками, один із кожних 200 новонароджених у всьому світі інфікується ЦМВ під час вагітності матері. Хоча вірус рідко спричиняє серйозні захворювання в дорослих, він може викликати вроджені дефекти та пошкодження мозку в новонароджених, інфікованих внутрішньоутробно, і смертельні наслідки для дорослих з ослабленим імунітетом.

Раніше вчені розробили вакцину-кандидат gB/MF59, спрямовану на глікопротеїн B, вірусний поверхневий білок, який допомагає ЦМВ прикріпитися до клітин людини. Вакцина захистила приблизно половину вакцинованих осіб від інфекції під час клінічних випробувань 2 фази під керівництвом мережі клінічних випробувань Національного інституту алергії та інфекційних захворювань. Коли випробування завершилося у 2013 році, воно не перейшло до третьої фази клінічних випробувань.

Використовуючи ту саму технологію, що і для вакцини проти COVID-19, компанія Moderna додала другу мішень – білковий комплекс із п’яти одиниць, який дозволяє вірусу інфікувати епітеліальні клітини, що вистилають ніс і рот, – на додаток до глікопротеїну B. мРНК-вакцина – імовірно, через додаткову другу мішень, – краще запобігала зараженню ЦМВ здорових епітеліальних клітин. Вона спонукала імунні клітини виробляти нейтралізуючі антитіла, які блокують проникнення вірусу в клітину, перешкоджала розмноженню вірусу. Винахід від Moderna перейшов до першого в історії клінічного дослідження 3 фази кандидата на вакцину проти ЦМВ, яке допоможе визначити, чи призведуть ці відмінності в імунних реакціях до сильнішого захисту від інфекції.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2024-02-vaccine-cytomegalovirus-virus-birth-defects.html