Головна Новини Акушерство та гінекологія Нова стратегія лікування безпліддя

11 березня, 2024

Нова стратегія лікування безпліддя

Нова стратегія лікування безпліддя

Нове дослідження Орегонського університету охорони здоров'я та науки описує метод лікування безпліддя шляхом перетворення клітини шкіри на яйцеклітину, яка може виробляти життєздатні ембріони. Дослідники з університету задокументували гаметогенез in vitro на моделі миші за допомогою техніки, яка базується на перенесенні ядра клітини шкіри в донорську яйцеклітину, ядро якої було видалено. Експериментуючи на мишах, науковці спонукали ядро клітини шкіри до зменшення кількості власних хромосом вдвічі для можливості його подальшого запліднення сперматозоїдом із метою створення життєздатного ембріона.

Цю техніку можуть використовувати жінки похилого віку або ті,  у кого відсутні життєздатні яйцеклітини у зв’язку із попереднім лікуванням онкозахворювання або з інших причин. Це також підвищує ймовірність того, що чоловіки в одностатевих стосунках матимуть дітей, які генетично пов’язані з обома батьками. Замість того, аби намагатися диференціювати індуковані плюрипотентні стовбурові клітини у сперматозоїди або яйцеклітини, дослідники зосереджені на техніці, заснованій на перенесенні ядра соматичних клітин у донорську яйцеклітину, позбавлену ядра. У 1996 році цей метод використали для клонування вівці Доллі в Шотландії.

Дослідження описало результат техніки, яка призвела до появи ембріонів із хромосомами обох батьків. Процес складається із трьох кроків. Вчені пересаджують ядро клітини шкіри миші в її яйцеклітину, позбавлену власного ядра. Під впливом цитоплазми донорської яйцеклітини імплантоване ядро клітини шкіри втрачає половину своїх хромосом. Процес схожий на мейоз, коли клітини діляться, утворюючи зрілі сперматозоїди або яйцеклітини. Це ключовий крок, у результаті якого утворюється гаплоїдна яйцеклітина з одним набором хромосом. Потім її запліднюють спермою in vitro, тобто проводяться екстракорпоральне запліднення. В результаті утворюється диплоїдний ембріон із двома наборами хромосом, що зрештою призведе до здорового потомства з рівним генетичним внеском обох батьків.

На сьогодні лабораторії в усьому світі зосереджені на техніці, яка передбачає трудомісткий процес перепрограмування клітин шкіри на плюрипонтентні стовбурові клітини і їх подальше диференціювання в яйцеклітини або сперматозоїди. Особливістю нової методики є пропуск величезного першого етапу перепрограмування клітин. Перевагою є те, що можна уникнути тривалого культивування, необхідного для перепрограмування клітини, адже протягом кількох місяців може відбутися багато шкідливих генетичних та епігенетичних змін у клітинах. Зараз дослідники активно вивчають техніку на людських яйцеклітинах і ембріонах. На думку працівників університету, минуть кілька років, перш ніж техніку можна буде використовувати для клінічного застосування.

Джерело: https://www.science.org/doi/10.1126/sciadv.adk9001