Головна Новини Акушерство та гінекологія Установлено, що багатокомпонентна внутрішньовенна ліпідна емульсія покращує розвиток мозку недоношених дітей

3 травня, 2024

Установлено, що багатокомпонентна внутрішньовенна ліпідна емульсія покращує розвиток мозку недоношених дітей

Установлено, що багатокомпонентна внутрішньовенна ліпідна емульсія покращує розвиток мозку недоношених дітей

Згідно з результатами нової роботи, у недоношених дітей, які отримували багатокомпонентну внутрішньовенну ліпідну емульсію, спостерігався кращий розвиток мозку, порівнюючи з тими, хто отримував добавку, зроблену з одного виду жирів. Дослідження буде представлено на зустрічі Педіатричних академічних товариств (PAS) 2024, яка відбудеться 2-6 травня в Торонто. За даними вчених, ліпідні емульсії, що містять лише соєві боби, традиційно використовуються у відділеннях інтенсивної терапії новонароджених для забезпечення внутрішньовенної харчової підтримки недоношених немовлят. У новому дослідженні вивчали вплив багатокомпонентних ліпідних емульсій із соєвих бобів, оливок, кокосової олії та риб’ячого жиру на розвиток мозку, порівнюючи лише із соєвими бобами.

Педіатри оцінили вплив різноманітних емульсій на розвиток мозку за допомогою магнітно-резонансної томографії, магнітно-резонансної спектроскопії та ранньої нейроповедінкової оцінки 89 недоношених дітей у США, народжених на 32 тижні гестації або раніше. Виявили, що недоношені діти, які отримували багатокомпонентну ліпідну емульсію, продемонстрували кращі показники біохімічних маркерів цілісності нейронів, покращений ріст та розвиток мозку, а також кращу нейроповедінкову регуляцію за віком, скоригованим до терміну. Автори припускають, що ці відкриття можуть бути пов’язані з потенційними протизапальними та антиоксидантними властивостями сумішей.

Передчасні пологи, тобто пологи до 37 тижня вагітності, залишаються серйозною проблемою у світі. На них припадає понад 10 % усіх пологів у Сполучених Штатах, в Україні щороку народжується до 20 тисяч недоношених дітей. Більшість із них згодом стикаються з неврологічними проблемами у житті. Раннє споживання ліпідів має вирішальне значення для розвитку мозку, а нові висновки свідчать про те, що змінені суміші мають потенціал для посилення нервового розвитку в цій особливо вразливій групі населення.

Джерело: https://www.aps1888.org/