Головна Новини Акушерство та гінекологія Простіший і ефективніший метод скринінгу раку шийки матки – тест від учених зі Швеції та Австрії

5 червня, 2024

Простіший і ефективніший метод скринінгу раку шийки матки – тест від учених зі Швеції та Австрії

Простіший і ефективніший метод скринінгу раку шийки матки – тест від учених зі Швеції та Австрії

Дослідники з Каролінського інституту у Швеції та Інсбруцького університету в Австрії розробили простіший і ефективніший метод скринінгу раку шийки матки, ніж той, який використовується сьогодні. Комплексне дослідження, опубліковане в Nature Medicine, показує, що тест виявляє значно більше видів раку та передракових стадій. Більшість країн мають дуже широку програму скринінгу, яка починається з тестування на різні варіанти вірусу папіломи людини (ВПЛ), який є причиною злоякісних новоутворень. У разі позитивного результату тесту на ВПЛ проводиться так званий цитологічний аналіз, тобто дослідження зразків гінекологічних клітин за допомогою мікроскопії, яке залежить від інтерпретації людиною.

Новий молекулярний тест WID-qCIN, який міг би замінити цитологічний аналіз, може автоматично вивчати епігенетичні зміни у клітинах, тобто те, які гени активні, а які ні. На ці зміни впливають такі фактори, як навколишнє середовище, спосіб життя і старіння, що можуть збільшити ризик раку та інших захворювань. Тест оцінює метилювання ДНК генів DPP6, RALYL і GSX1. Поточне дослідження включало понад 28 000 жінок віком від 30 років, які пройшли скринінг у Стокгольмі в період із січня до березня 2017 року. Вчені проаналізували загалом 2377 ВПЛ-позитивних зразків за допомогою тесту WID-qCIN. Вони змогли виявити 100 % усіх випадків інвазивного раку шийки матки та 93 % усіх серйозних передракових утворень, які виникли впродовж року після взяття зразка.

Коли в сучасній програмі скринінгу встановлюються клітинні зміни, жінка проходить вагінальний огляд, кольпоскопію: гінеколог оглядає шийку матки за допомогою мікроскопа і, якщо необхідно, бере біопсію. Біопсія передбачає хірургічну процедуру, яка може призвести до негативних наслідків вагітності, таких як передчасні пологи. Результати поточного дослідження показують, що впровадження тесту WID-qCIN може зменшити кількість кольпоскопій на 40 %.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41591-024-03014-6