Головна Новини Акушерство та гінекологія Лікування безпліддя за допомогою стовбурових клітин

26 червня, 2024

Лікування безпліддя за допомогою стовбурових клітин

Лікування безпліддя за допомогою стовбурових клітин

Результати нового експериментального дослідження, проведеного в Університеті Копенгагена, свідчать про те, що універсальні стовбурові клітини можуть бути ключовими для створення нових ефективних методів лікування безпліддя. У Данії все більше людей стикаються із проблемою безпліддя та шукають допомоги, адже кожне 8-ме подружжя має проблеми з потомством. Учені вивчали клітини в ембріоні миші, які відомі як гіпобласт, або примітивна ентодерма, та виявили, що ці структури можуть створювати ембріон самостійно. Це викликає особливу зацікавленість, оскільки нещодавні експерименти показали, що гіпобласт є єдиним типом клітини в ембріоні, пов’язаним із високим успіхом імплантації.

Зазвичай гіпобласт забезпечує лише трофіку та підтримку стану ембріона, проте коли ці клітини ізолювати, то їх можна перетворити на ембріон. Стовбурові клітини із примітивної ентодерми, вирощеної в лабораторії, легко розвиваються до ембріонів, що може бути особливо важливим для вдосконалення сучасних методів лікування безпліддя. Експерименти були проведені на тваринах, але науковці планують здійснити аналогічні дослідження на стовбурових клітинах людини.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, безпліддя – це захворювання репродуктивної системи, яке визначається невдачею клінічної вагітності після 12 або більше місяців регулярного незахищеного статевого акту (за відсутності інших причин, таких як годування грудьми або післяпологова аменорея). Статистика свідчить, що в усьому світі приблизно 5 % пар мають невирішену проблему безпліддя. Проте набагато більше подружжів відчувають мимовільну бездітність протягом принаймні одного року: оцінки коливаються від 12 % до 28 %. Основною причиною є вік, особливо матері, що може підвищити ймовірність спонтанного аборту після настання вагітності.

На сьогодні існує кілька методів лікування, пов’язаних із терапією стовбуровими клітинами, які створюють можливість не тільки партнерам із відсутністю гамет, а і одностатевим парам і самотнім людям мати потомство. Наприклад, це пересадка сперматогоніальних стовбурових клітин, що розміщують у сім'яних канальцях. Такий метод переважно орієнтований на онкологічних хворих, сперма яких руйнується внаслідок гонадотоксичної терапії. Також пересаджують стовбурові клітини яєчників, адже жінки мають обмежену кількість фолікулів із народження.

Джерело: https://www.cell.com/cell/abstract/S0092-8674(24)00595-6?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867424005956%3Fshowall%3Dtrue