Головна Новини Акушерство та гінекологія Дослідники знайшли новий спосіб змусити клітини раку молочної залози гинути

2 липня, 2024

Дослідники знайшли новий спосіб змусити клітини раку молочної залози гинути

Дослідники знайшли новий спосіб змусити клітини раку молочної залози гинути

Дослідники Університету штату Орегон у США виявили сполуки, які перепрофілюють білок, що захищає ракові клітини, у вбивцю пухлин. Учені кажуть, що їхні висновки, які шукали кілька років, відкривають шлях до нової та більш ефективної терапії раку молочної залози та інших злоякісних новоутворень, що мають у своїй структурі білок Bcl-2. Зараз плануються додаткові клінічні випробування та пошук фінансування для перевірки концепції на людях.

Багато типів клітин переробляються через запрограмований процес клітинної смерті, який називається апоптозом. Ракові клітини, однак, нейтралізують апоптозні шляхи, і тому патологічні структури безконтрольно ростуть і часто метастазують. Сімейство білків B-клітинної лімфоми-2 (Bcl-2) відіграє важливу роль у канцерогенезі. Ракові клітини використовують експресію Bcl-2, щоб уникнути терапії та виробити резистентність. Bcl-2 – це білок проти апоптозу, який виробляється деякими раковими клітинами у великих кількостях і використовується як мішень багатьма дослідниками. Надмірна експресія Bcl-2 також призводить до того, що ракові клітини стають більш інвазивними та метастатичними. Інгібування Bcl-2 було успішним у лікуванні певних видів лейкемій, але не для солідних видів раку, таких як рак молочної залози.

Під час експериментів вивчали потрійно-негативний рак молочної залози, який називається так тому, що в його клітинах відсутні три специфічні рецептори, які трапляються в інших видах. Він є однією з найагресивніших форм, та на нього припадає приблизно 20 % усіх випадків раку молочної залози, зазначають учені. Дослідники виявили та випробували нову сполуку, BFC1103, яка змінює форму молекули Bcl-2: BFC1103 індукує загибель клітин раку молочної залози та пригнічує метастазування в інші органи, наприклад, легені.

Джерело: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsptsci.3c00360