Головна Новини Акушерство та гінекологія Низькі дози аспірину можуть допомогти запобігти ускладненням

4 липня, 2024

Низькі дози аспірину можуть допомогти запобігти ускладненням

Низькі дози аспірину можуть допомогти запобігти ускладненням

Нове дослідження показало, що низькі дози аспірину можуть лікувати запалення кровоносних судин, спричинене грипом, покращуючи при цьому кровопостачання плаценти під час вагітності. Дослідження «Низькі дози аспірину запобігають ендотеліальній дисфункції аорти та втраті плоду у вагітних мишей, інфікованих вірусом грипу А» було опубліковано у Frontiers in Immunology. Наукова розвідка на тваринах перевіряла, чи можна лікувати прееклампсію при грипозних інфекціях, і результати, за словами дослідницької групи, були дуже важливими. 

Симптоми після інфікування вірусом грипу під час вагітності можуть нагадувати прееклампсію – ускладнення, яке спричиняє запалення аорти та кровоносних судин. Низькі дози аспірину зазвичай приймають для її запобігання, оскільки ацетилсаліцилова кислота чинить протизапальну дію. Коли судинна система запалена, це призводить до погіршення кровотоку та впливає на функцію аорти, що є надважливим для розвитку плода.

Дослідження, проведене Мельбурнським королівським технологічним університетом, показало, що плоди та плацента мишей, хворих на грип А, були меншими, ніж плоди здорових гризунів. Маркери низького вмісту кисню в крові та слабкого розвитку кровоносних судин також були виявлені у хворих тварин. Проте миші, які щодня отримували низькі дози аспірину, мали менші рівні запалення, кращий розвиток плода та виживання потомства. Незважаючи на те, що результати розвідок потребують підтвердження під час клінічних випробувань на людях, учені зазначають, що низькі дози аспірину є безпечними для прийому під час вагітності.

Попередні дослідження виявили, що під час вагітності вірус грипу може спровокувати шкідливу гіперактивну імунну відповідь, спричиняючи поширення вірусу по всьому тілу з легенів через кровоносні судини. Інфекція може викликати серцево-судинні захворювання не лише в матері, а й у потомства згодом. Незважаючи на те, що вакцинація все ще вважається найкращим способом профілактики, дослідники зазначають, що рівень вакцинації серед вагітних загалом низький.

Джерело: https://www.frontiersin.org/journals/immunology/articles/10.3389/fimmu.2024.1378610/full