Головна Новини Акушерство та гінекологія Дослідники ідентифікували новий гормон, що впливає на міцність кісток

11 липня, 2024

Дослідники ідентифікували новий гормон, що впливає на міцність кісток

Дослідники ідентифікували новий гормон, що впливає на міцність кісток

Дослідники з Університету Каліфорнії в Сан-Франциско та Девісі дали відповідь на одвічне медичне запитання: чому кістки жінок, які годують грудьми, залишаються міцними, навіть якщо вони втрачають кальцій із молоком. Нещодавно відкритий гормон, який зберігає міцність кісток таких жінок, також може сприяти загоєнню переломів кісток і лікуванню остеопорозу в будь-кого. «Важливим у цьому відкритті є те, що якби ми не вивчали самок мишей, що, на жаль, не є нормою в біомедичних дослідженнях, ми могли б повністю пропустити його, – зазначила Холлі Інгрехем, професор молекулярної фармакології в Університеті. – Це підкреслює, наскільки важливо спостерігати і за самцями, і за самками тварин протягом усього життя, щоб отримати повне розуміння біології».

Раніше лабораторія Інгрехем виявила, що саме у самок, а не самців мишей блокування певного рецептора естрогену, виявленого в окремих нейронах у мозку, призвело до значного збільшення кісткової маси. Без виробництва 3 фактора клітинної комунікаційної мережі мозку (CCN3) у цих нейронах миші-самки швидко втрачали кісткову тканину, а їхні діти почали втрачати вагу, що підтверджує участь гормону у підтримці здоров’я кісток під час лактації. Учені припускали, що за надміцні кістки відповідає певний гормон у крові, але швидко не змогли його віднайти – пошуки затягнулися на час всесвітньої пандемії. У новій роботі Інгрехем із колегами виявила цей  гормон, що бере участь у будівництві кісток, і точно визначила CCN3 як фактор, відповідальний за міцність кісткової тканини у самок. На основі цього відкриття CCN3 називають материнським гормоном мозку (MBH – Maternal Brain Hormone).

Учені уважно вивчили стовбурові клітини, які відповідають за утворення нової кістки, і виявили, що коли ці клітини піддавалися впливу CCN3, то остеогенез був швидшим та успішнішим. Щоби перевірити здатність гормону сприяти загоєнню кісток, дослідники створили гідрогелевий пластир, який можна наклеїти безпосередньо на місце перелому кістки, де він буде повільно вивільняти CCN3 протягом двох тижнів. У літніх мишей переломи кісток зазвичай погано заживають, проте пластир стимулював утворення нової кістки на місці перелому, сприяючи швидкому загоєнню. Науковці планують провести майбутні дослідження молекулярних механізмів CCN3, його рівнів у жінок, які годують, а також вивчити потенціал гормону для лікування різноманітних захворювань кісток.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41586-024-07634-3