Головна Новини Акушерство та гінекологія Виявлено зв’язок між пренатальним впливом забрудненого навколишнього повітря та дитячим церебральним паралічем

18 липня, 2024

Виявлено зв’язок між пренатальним впливом забрудненого навколишнього повітря та дитячим церебральним паралічем

Виявлено зв’язок між пренатальним впливом забрудненого навколишнього повітря та дитячим церебральним паралічем

Команда дослідників охорони навколишнього середовища із Гарвардської школи громадської охорони здоров’я, Канадського університету охорони здоров’я, Університету Оттави та Університету Макгілла (Монреаль, Канада) виявила зв’язок між пренатальним впливом дрібних частинок забруднення повітря та підвищеним ризиком розвитку церебрального паралічу в дитини. У своєму дослідженні, опублікованому в журналі JAMA Network Open, група вчених проаналізувала інформацію про здоров’я серед бази даних пацієнтів із лікарень Онтаріо, Канада.

Дитячий церебральний параліч (ДЦП) – це група неврологічних станів, які негативно впливають на рух і поставу. Симптоми зазвичай не погіршуються та не покращуються впродовж росту та розвитку дитини. Захворювання майже завжди спричинене пошкодженням мозку плода, що починається вже на третьому тижні вагітності, і проявляється при народженні. У своїй новій роботі дослідницька група перевірила теорію про те, що вдихання забрудненого повітря під час вагітності може призвести до внутрішньоутробного розвитку ДЦП.

Науковці зібрали інформацію про пацієнтів із бази даних кількох лікарень в Онтаріо, Канада. Вони зосередили своє дослідження на доношених дітях, які народилися в період із 2002 до 2017 року. Загалом у нього було включено 1 587 935 пар мати/дитина – у 3170 немовлят був діагностований ДЦП у період від народження до 18 років. Дослідники також розрахували середній рівень забруднення повітря дрібними частинками для всіх матерів до пологів.

Учені виявили збільшення ризику ДЦП на 12 % для кожного збільшення середньої концентрації дрібних твердих часток на 2,7 мкг/м3. Команда також шукала асоціації з озоном та оксидом азоту, проте не знайшла жодних зв’язків. Однак визначили, що ризик для немовлят-хлопчиків був трохи вищим, ніж для дівчаток. Також виявили, що ризик впливу ДЦП внаслідок забрудненого повітря зростав протягом усіх тижнів вагітності.

Дослідницька група зазначила, що рівень впливу, який виявили в матерів хворих немовлят, не був екстремальним. Жодна із жінок, які взяли участь у дослідженні, не працювала на заводах чи в інших місцях, де рівень забрудненості повітря був надзвичайно високим. На тваринних моделях внутрішньоутробний вплив дрібних частинок пов’язаний зі структурними змінами білої речовини, затримкою когнітивного розвитку та порушенням нейрогенезу. Механізми зв’язку між допологовим забрудненням повітря та несприятливими наслідками для здоров’я включають епігенетичні зміни, активацію прозапальних шляхів і окислювальний стрес. Останні дані показали перенесення небезпечних частинок через плаценту до дитини, що вказує на те, що забруднювачі повітря в системі кровообігу матері можуть безпосередньо впливати на плід.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2820896