Головна Новини Акушерство та гінекологія Новий гідрогелевий імплантат для лікування ендометріозу

24 липня, 2024

Новий гідрогелевий імплантат для лікування ендометріозу

Новий гідрогелевий імплантат для лікування ендометріозу

Ендометріоз – це захворювання, за якого тканина, що вистилає матку, розростається в інших місцях тазової порожнини, утворюючи ураження на яєчниках, маткових трубах або позаду матки. Приблизно 11 % жінок у Сполучених Штатах – загалом 6 500 000 – мають такий діагноз, що часто призводить до хронічного болю та безпліддя. За даними ВООЗ, хвороба проявляється у трьох основних формах. Поверхневий ендометріоз переважно спостерігається на слизовій оболонці навколо тазової порожнини. Більш важкі форми трапляються у вигляді кіст у яєчниках, які називаються ендометріомами. Глибоко інфільтрований ендометріоз вражає органи поблизу матки, наприклад, яєчники, сечовий міхур і кишечник.

Гідрогель – це структура, виготовлена з певного типу пластику, здатного зв’язувати воду. Гідрогелі мають різні варіанти використання: із них роблять контактні лінзи, застосовують для доставки ліків усередину тіла, для зволоження, очищення забрудненої води, а також для загущення. Дослідники Федеральної вищої технічної школи Цюріха розробили перший гідрогелевий імплантат, призначений для застосування у маткових трубах. Ця інновація виконує дві функції: одна – контрацептивна, інша – для запобігання розвитку ендометріозу в жінки або припинення розповсюдження патологічного процесу.

Дослідники знайшли спосіб створити гідрогелевий імплантат, здатний сприяти оклюзїї фаллопієвих труб, тим самим і запобігати ретроградній менструації, що є однією із причин ендометріозу. Учені винайшли імплантат, виготовлений із желеподібного гелю, який не впливає на власну тканину та не сприймається організмом як чужорідне тіло. Перевагою гідрогелів є те, що вони набухають при контакті з рідиною. У результаті довжина нового винаходу становить приблизно два міліметри. Після імплантації в маткові труби в рамках нехірургічної процедури за допомогою гістероскопа – інструмента для огляду порожнини матки – імплантат збільшується більш ніж удвічі від початкового розміру і тому діє як бар’єр проти сперми й менструальної крові.

Винахід можна легко та швидко ліквідувати за допомогою ультрафіолетового світла або спеціального розчину, тому реципієнткам не доведеться робити інвазивну та ризиковану операцію. Дослідники провели експерименти на маткових трубах людей, а потім випробували свою інновацію на живій свині; через три тижні імплантат усе ще був на місці, і не було жодних ознак будь-якої реакції на стороннє тіло. Науковці вже подали патент на свій винахід і планують найближчим часом провести досліди на жінках.

Джерело: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202310301