Головна Новини Акушерство та гінекологія Учені вважають, що подвійна мастектомія може не принести користі із погляду виживання жінкам із раком молочної залози

29 липня, 2024

Учені вважають, що подвійна мастектомія може не принести користі із погляду виживання жінкам із раком молочної залози

Учені вважають, що подвійна мастектомія може не принести користі із погляду виживання жінкам із раком молочної залози

Жінки, у яких діагностовано рак молочної залози в одній молочній залозі, навіть на ранніх стадіях, нерідко обирають подвійну мастектомію через побоювання, що пухлинний процес мігрує в іншу молочну залозу. Але це рішення може не принести жодної реальної користі із погляду виживання, показало вичерпне нове дослідження понад 600 000 пацієнток, за якими спостерігали протягом двох десятиліть. Канадські науковці повідомляють, що, незважаючи на те, що видалення неураженої молочної залози знизило ймовірність появи раку в цій області, це не призвело до будь-якої зміни ймовірності смерті пацієнтки від раку молочної залози.

Команда вчених переглянула дані про рак у США для понад 661 000 жінок, у яких у період із 2000 до 2019 року був діагностований рак однієї молочної залози. Захворювання варіювалися від ранньої стадії, яка називається протокова карцинома in situ, до 3 стадії інвазивного раку. Результати спостерігали для трьох груп із приблизно 36 000 жінок у кожній, розділених за типом лікування. Одна група отримала найменш радикальний тип операції, який називається лампектомією (видаляється частина залози з пухлиною); друга група вирішила видалити лише уражену молочну залозу (одностороння мастектомія); третя група прийняла рішення про подвійну мастектомію.

Протягом двох десятиліть спостереження набагато менше жінок розвинули рак другої молочної залози, якщо вони пройшли подвійну мастектомію: лише 97 таких випадків із приблизно 36 000, порівнюючи із 766 випадками серед жінок, які перенесли лампектомію, та 728 серед жінок, які видалили одну залозу. Загалом ризик того, що у жінки з раком молочної залози згодом розвинеться рак другої молочної залози, був невеликим – трохи менше 7 %. Це означає, що приблизно у 69-ї з кожної тисячі жінок з одностороннім раком розвивається рак другої молочної залози впродовж 20 років.

Проте несподіваним був факт, що жінки, які вибрали подвійну мастектомію, не отримали ніякої користі із погляду виживання внаслідок раку молочної залози. За 20 років дослідження смертність від раку молочної залози була однаковою в усіх групах: 3077 (8,5 %) жінок у групі лампектомії, 3269 (9 %) у групі односторонньої мастектомії та 3062 (8,5 %) у групі подвійної мастектомії. Нові висновки свідчать про те, що рак другої молочної залози, який виникає згодом, рідкісний і часто може бути новим пухлинним процесом, не пов’язаним із попередньою пухлиною. Учені відзначають, що коли рак виникав у другій молочній залозі, пухлина була переважно меншою за розміром і, окрім цього, менш агресивною. Загалом, результати дослідження «ставлять під сумнів метастатичний потенціал» нових випадків раку, зазначають автори наукової розвідки.

Джерело: https://jamanetwork.com/journals/jamaoncology/article-abstract/2821596