Головна Новини Акушерство та гінекологія Наступного року Південна Австралія безкоштовно пропонуватиме вагітним жінкам вакцину проти РСВ

16 серпня, 2024

Наступного року Південна Австралія безкоштовно пропонуватиме вагітним жінкам вакцину проти РСВ

Наступного року Південна Австралія безкоштовно пропонуватиме вагітним жінкам вакцину проти РСВ

Респіраторно-синцитіальний вірус (РСВ) – одноланцюговий РНК-вірус, що є збудником інфекцій дихальних шляхів. Його назва походить від великих структур, відомих як синцитії, які утворюються, коли інфіковані клітини зливаються. Рівень інфікування зазвичай вищий восени та взимку: вірус спричиняє бронхіоліт у немовлят, застуду в дорослих та більш серйозні респіраторні захворювання, такі як пневмонія, у осіб з ослабленим імунітетом та людей похилого віку. Основні рекомендовані заходи профілактики включають миття рук і уникнення тісного контакту з інфікованими людьми.

Південна Австралія оголосила, що із 2025 року безкоштовно пропонуватиме вагітним жінкам вакцину проти РСВ. Це перший австралійський штат або територія, яка це зробила. Вакцина під назвою Abrysvo була зареєстрована для застосування під час вагітності Управлінням терапевтичних товарів Австралії в березні 2024 року. Вона також схвалена для використання дорослими старше 60 років, однак вакцинація проти РСВ не фінансується в рамках Національної програми імунізації. Уряд Південної Австралії використовуватиме комбінований підхід для запобігання інфікуванню новонароджених: вагітним жінкам пропонуватимуть щеплення, а для немовлят із проблемами здоров’я, народжених передчасно або таких, чиї матері не були щеплені, будуть рекомендовані бейфортус, моноклональне антитіло, альтернативний спосіб захисту.

У 2023 році Управління з контролю за продуктами й медикаментами США схвалило перші вакцини проти RSV Arexvy (розробка GSK) і Abrysvo (Pfizer) для дорослих віком від 60 років та вагітних жінок. Профілактичне застосування палівізумабу або нірсівемабу може запобігти інфекції в немовлят. Окрім того, Abrysvo схвалена для використання в Європі. Вакцина націлена на F-білок вірусу; при одноразовому введенні на 28-36 тижні вагітності вона забезпечує утворення антитіл проти РСВ, які можуть пройти крізь плаценту і створити захист новонародженому.

Джерело: https://theconversation.com/south-australia-plans-to-offer-pregnant-women-an-rsv-vaccine-next-year-heres-what-you-need-to-know-236333