Головна Новини Акушерство та гінекологія Інноваційна вакцина проти раку шийки матки чинить профілактичну та лікувальну дії

19 серпня, 2024

Інноваційна вакцина проти раку шийки матки чинить профілактичну та лікувальну дії

Інноваційна вакцина проти раку шийки матки чинить профілактичну та лікувальну дії

Вірус папіломи людини (ВПЛ) належить до родини Papillomaviridae, що є безоболонковими вірусами з однонитковою ДНК. Резервуаром і джерелом інфекції є людина; механізм передачі – контактний (переважно статевий). Передбачається, що упродовж життя із цими вірусами контактуватимуть близько 80 % населення. Рак шийки матки, спричинений певними типами ВПЛ, є четвертим за поширеністю пухлинним процесом у жінок у всьому світі. Крім раку шийки матки, інфекції високого ризику також пов’язані з раком ротової порожнини, анального отвору, піхви та чоловічого статевого члена тощо.

PANHPVAX, нова вакцина проти онкогенних типів ВПЛ, має на меті допомогти збільшити рівень щеплень, особливо у країнах, що розвиваються. Для цього вчені Німецького центру дослідження раку (DKFZ) розробили абсолютно нову концепцію вакцинації. Вакцина недорога й захищає гризунів майже від усіх типів ВПЛ, що спричиняють новоутворення. Крім запобігання новим інфекціям, імунізація також запускає клітинну відповідь проти вже інфікованих клітин і тому також може мати терапевтичний ефект проти наявних патогенів.

Для PANHPVAX дослідники використовували невеликі фрагменти білка L2 з восьми різних типів ВПЛ. Ці фрагменти незначно відрізняються між різними типами вірусу й тому можуть викликати неабияку імунну відповідь. Аби зробити ці білкові фрагменти імуногенними, їх вставили у відповідний каркасний білок, отриманий із мікроорганізму Pyrococcus furiosus. Також вірусологи використали білок E7 від ВПЛ 16 і 18 типів, який утворюється на дуже ранніх стадіях інфікування і тому є ідеальною мішенню для клітинної імунної відповіді. Поєднання двох технік не лише створює профілактичну дію, а й забезпечує терапевтичний ефект.

У доклінічних дослідженнях нова вакцина активувала нейтралізуючі антитіла проти всіх канцерогенних ВПЛ у мишей і одночасно стимулювала цитотоксичні Т-клітини проти білка E7. Для подальшого вивчення перспективних властивостей PANHPVAX науковці зараз розробляють концепцію клінічного тестування вакцини.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41541-024-00914-z