Головна Новини Акушерство та гінекологія Як звичайні жирні кислоти можуть допомогти відновити здоровий вагінальний мікробіом після інфекції?

20 серпня, 2024

Як звичайні жирні кислоти можуть допомогти відновити здоровий вагінальний мікробіом після інфекції?

Як звичайні жирні кислоти можуть допомогти відновити здоровий вагінальний мікробіом після інфекції?

Понад половини жінок у всьому світі принаймні раз у житті стикаються з бактеріальним вагінозом (БВ) – дисбалансом природних мікробів у жіночих статевих шляхах. Захворювання може спричиняти зміну характеру виділень, свербіж чи печіння під час сечовипускання, і хоча патологія піддається лікуванню антибіотиками, вона часто рецидивує через короткий проміжок часу. Якщо хворобу не лікувати, це може призвести до проблем із вагітністю та підвищеного ризику інфекцій, що передаються статевим шляхом, включно із ВІЛ.

Група дослідників на чолі з Массачусетським технологічним інститутом та Гарвардським університетом виявили, що олеїнова кислота, одна з найпоширеніших жирних кислот в організмі, відновлює здоровий мікробіом після БВ. Їхні результати, опубліковані в Cell, демонструють, що олеїнова кислота та кілька інших ненасичених довголанцюгових жирних кислот (ДЛЖК), які є критично важливими компонентами клітинних мембран і мають антимікробні властивості, одночасно пригнічують ріст патогенних мікроорганізмів і збільшують рівні корисних мікробів.

Жіночі статеві шляхи природним чином колонізовані мікробами роду Lactobacillus. Лікування антибіотиками може змінити баланс лактобацил у бік надлишку Lactobacillus iners, виду, який створює середовище, більш чутливе до рецидиву БВ. Інший представник роду, Lactobacillus crispatus, є частиною здорової мікрофлори. Використовуючи секвенування РНК, учені виявили, що олеїнова кислота пригнічує ріст L. iners й одночасно сприяє зростанню штамів L. crispatus. Генетичні дослідження допомогли визначити: кислота впливає на фермент олеатгідратазу, що діє на штами.

Зараз учені працюють над тим, щоб використати здобуті знання для проведення клінічних випробувань на людях. Лікування, яке сприяє нормальному балансу мікробів, одного разу може допомогти запобігти повторним інфекціям.

Джерело: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(24)00823-7