Головна Новини Акушерство та гінекологія Дослідники виявили, що імплантація старих овоцитів у молоді фолікули може призвести до омолодження яйцеклітин

13 вересня, 2024

Дослідники виявили, що імплантація старих овоцитів у молоді фолікули може призвести до омолодження яйцеклітин

Дослідники виявили, що імплантація старих овоцитів у молоді фолікули може призвести до омолодження яйцеклітин

Міжнародна команда біологів і репродуктологів повідомляє, що розміщення овоцита старшої миші у фолікул молодшої може омолодити овоцит, жіночу статеву клітину. Результати експериментів опубліковані в журналі Nature Aging. Попередні дослідження показали, що з віком ссавці виробляють менше яйцеклітин, а ті, які вони продукують, нижчої якості, ніж ті, які виробляються в молодшому віці. Овоцити, які розвиваються в яєчнику, дозрівають у яйцеклітині, а потім вивільняються в маткові труби.

У дослідженнях учені визначили, що у фолікулах відбулися додаткові зміни, які, як вони підозрювали, можуть вплинути на дозрівання овоцитів. Аби з’ясувати це, вони провели експерименти, під час яких видалили овоцити з фолікулів молодих мишей і замінили їх овоцитами старшої миші. Потім науковці перевірили якість яйцеклітин і всього майбутнього потомства.

Дослідницька група виявила, що якість овоцитів покращилася після імплантації в молодший фолікул. Вчені підкреслили, що у хромосомах було менше аномалій, а також зазначили покращення функції мітохондрій та експресії генів. Оскільки метаболізм овоцитів і подальших яйцеклітин покращився, вони з більшою ймовірністю призвели до вагітності та здорового потомства.

Мишенята, народжені з експериментальних яйцеклітин, були здоровішими, потомство від старших контрольних мишей не таке здорове, як народжене молодими мишами. Біологи також виявили, що якщо вони змінюють процедуру, поміщаючи молоді овоцити у старі фолікули, овоцити старіють. Згідно з висновками, причиною омолодження старих овоцитів були зміни у трансзональних проєкціях, які з’єднують овоцити з фолікулами. Ці структури забезпечують живлення овоцитів за допомогою передачі молекул між клітинами.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s43587-024-00697-x