Головна Новини Акушерство та гінекологія Оновлені рекомендації ВООЗ: одноразова схема введення вакцини проти ВПЛ є ефективною

9 жовтня, 2024

Оновлені рекомендації ВООЗ: одноразова схема введення вакцини проти ВПЛ є ефективною

Оновлені рекомендації ВООЗ: одноразова схема введення вакцини проти ВПЛ є ефективною

ВООЗ оголосила, що четверта дозволена для використання вакцина проти вірусу папіломи людини (ВПЛ) Cecolin була схвалена до використання у схемі одноразових доз. Рішення прийнято на основі нових даних про вакцину, що відповідає критеріям, викладеним у рекомендаціях щодо альтернативного використання вакцин проти ВПЛ за схемами одноразового введення. Це важливе оновлення сприятиме більшому охопленню вакцинації, що рятує від раку шийки матки. «Додавши ще один варіант однодозової схеми вакцинації проти ВПЛ, ми зробили ще один крок до того, щоб залишити рак шийки матки в історії», – зазначив Тедрос Аданом Гебреїсус, генеральний директор ВООЗ.

Вірус папіломи людини (ВПЛ) належить до родини Papillomaviridae, безоболонкових вірусів з однонитковою ДНК. Резервуаром і джерелом інфекції є людина; механізм передачі – контактний (переважно статевий). Передбачається, що упродовж життя із цими вірусами контактуватимуть приблизно 80 % населення. Рак шийки матки, спричинений певними типами ВПЛ, є четвертим за поширеністю пухлинним процесом у жінок у світі. Крім раку шийки матки, інфекції високого ризику також пов’язані з раком ротової порожнини, анального отвору, піхви, чоловічого статевого члена та ін.

Понад 95 % із 660 000 випадків раку шийки матки, які щорічно трапляються у всьому світі, спричинені ВПЛ. Кожні дві хвилини одна жінка помирає від цієї патології, і 90 % цих смертей припадає на країни з низьким і середнім рівнями доходу. Із 20 найбільш уражених раком шийки матки країн 19 знаходяться в Африці. Упровадженню вакцини проти ВПЛ із 2018 року перешкоджає дефіцит поставок у всьому світі, а проблеми з виробництвом, з якими зіткнувся один із виробників на початку цього року, призвели до подальшого дефіциту, що потенційно вплине на мільйони дівчат, які потребують вакцини.

«Повністю вакцинувати 90 % дівчат вакциною проти ВПЛ до 15 років – це головна мета глобальної стратегії ВООЗ щодо ліквідації раку шийки матки, – зазначила Кейт О'Брайен, директорка Департаменту імунізації, вакцин та біопрепаратів ВООЗ. – Враховуючи нинішні проблеми з постачанням, додавання однодозової вакцини означає, що країни матимуть більший вибір вакцин для більшого охоплення імунізацією». На початку цього року країни та партнери виділили майже 600 мільйонів доларів на фінансування задля ліквідації раку шийки матки.

Джерело: https://iris.who.int/bitstream/handle/10665/379113/9789240100930-eng.pdf?sequence=1&isAllowed=y