Головна Новини Алергологія та імунологія Загострення вовчака тісно пов’язані з ростом певних бактерій у кишечнику

28 червня, 2023

Загострення вовчака тісно пов’язані з ростом певних бактерій у кишечнику

Загострення вовчака тісно пов’язані з ростом певних бактерій у кишечнику

Рецидиви системного червоного вовчака, що характеризуються атакою імунної системи організму на його власні тканини, повязані із ростом певного виду бактерій у кишечнику. Такого висновку дійшли вчені Школи медицини імені Гроссмана Нью-Йоркського університету, дослідивши, що активний ріст популяції Ruminococcus blautia gnavus відбувався одночасно із загостреннями захворювання у 5 із 16 хворих. Системний червоний вовчак характеризується руйнівним системним запаленням, що охоплює кровоносні судини, шкіру, суглоби, нирки та ін. Четверо із досліджуваних пацієнтів мали прояви найпоширенішої та специфічної для нирок форми захворювання – вовчакового нефриту.

У цьому дослідженні також аналізували, наскільки міцно антитіла імунної системи пацієнтів зв’язуються зі структурами бактеріальної стінки. Білкові сполуки організму показали значну спорідненість до специфічних бактеріальних молекул ліпогліканів, які є відомими медіаторами запалення. Було виявлено, що ці ліпоглікани наявні у штамів R. gnavus у хворих на вовчак, але відсутні у здорових людей. Антитіла відіграють основну роль у пошкодженні систем та органів організму при цьому захворюванні, і саме цей факт, зазначають дослідники, підкреслює важливу роль, яку відіграють R. gnavus в аутоімунному захворюванні. Вивчення ролі бактерії в розвитку хвороби показали, що R. gnavus послаблюють бар’єр кишкової стінки, що в подальшому призводить до розвитку запальних та гіперактивних імунних реакцій.

Дослідники також заявляють, що мають намір провести експерименти із молекулами ліпогліканів, отриманими із різних штамів R. gnavus, щоб зрозуміти, чи якась конкретна частина молекулярної структури є ключовою для запуску запалення, чи інші ліпоглікани також викликають імунну відповідь, пов’язану з вовчаком або іншими захворюваннями кишечника, у тому числі хворобою Крона. Завдяки цим дослідженням майбутні методи лікування вовчака й вовчакового нефриту можуть потенційно зменшити використання ліків, призначених для ослаблення імунної системи, і натомість сприятимуть використанню менш токсичних антибактеріальних засобів, пробіотиків або дієтичних режимів, які запобігають дисбалансу мікробіоти.

Джерело: https://ard.bmj.com/content/early/2023/06/26/ard-2023-223929