Головна Новини Алергологія та імунологія Як аналіз сечі допоможе зрозуміти причину відторгнення трансплантата

29 червня, 2023

Як аналіз сечі допоможе зрозуміти причину відторгнення трансплантата

Як аналіз сечі допоможе зрозуміти причину відторгнення трансплантата

Трансплантація нирки є найпоширенішою формою пересадки органів; проводиться після органної недостатності внаслідок цукрового діабету, інфекцій, травм та інших чинників. За даними Об’єднаної мережі обміну органами (UNOS), у 2022 році хірурги виконали 25 498 трансплантацій нирок у США. Доступні інструменти для ефективного лікування відторгнення — кортикостероїди та антилімфоцитарні глобуліни — залишаються в основному незмінними понад 60 років. Докази, накопичені протягом багатьох років, свідчать про те, що ці методи лікування неадекватно або не повністю профілактують відторгнення.

У новому дослідженні, опублікованому у Journal of Clinical Investigation, використовували технології одноклітинного геномного аналізу для ретельного порівняння зразків біопсії, отриманих із трансплантованих нирок пацієнтів, які зіткнулися з гострим клітинним відторгненням. Дослідження також порівнювали відторгнення, що виникають на фоні приймання загальноприйнятого імуносупресивного препарату (такролімус) та двох нових альтернативних препаратів (белатасепт та іскалімаб). Команда змогла відстежити, як експресія генів змінювалася в тих популяціях клітин, які є причиною відторгнення. Їх автори назвали алоспецифічними CD8 розширеними Т-клітинними клонами (CD8 EXP).

Робота виявила три ключові висновки. По-перше, навіть коли гостре відторгнення було зупинено, дослідження показало, що лікування часто недостатньо ретельне, щоб усунути всі Т-клітини, які клонувалися та атакували трансплантат. У деяких випадках ворожі клітини зберігалися протягом місяців після терапії. По-друге, команда знайшла приблизно 20 «клонотипів» CD8 EXP — із потенційних тисяч, — які самовідтворювалися, щоб атакувати трансплантований орган. По-третє, ті самі типи Т-клітин, що спричиняють відторгнення, також можна виявити у зразках сечі.

Це відкриття вказує на те, що простий аналіз сечі може стати альтернативою більш інвазивному методу — біопсії трансплантованої нирки і в такий спосіб забезпечити пацієнтам можливість простішого та безпечнішого контролю ефективності лікування відторгнення. Критичною проблемою для досягнення практичного клінічного аналізу сечі буде створення процесу, який може дати результати тесту за 48 годин. У довгостроковій перспективі переваги можуть вийти за рамки збільшення приживання донорських нирок. Наприклад, пошук альтернатив такролімусу міг би допомогти людям із пересадженою печінкою та іншими органами уникнути ускладнень із боку нирок.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-06-reveals-insights-transplant-drug.html