Головна Новини Алергологія та імунологія Імплантат PrEP, який захищає від ВІЛ, забезпечує тривалу дію

30 червня, 2023

Імплантат PrEP, який захищає від ВІЛ, забезпечує тривалу дію

Імплантат PrEP, який захищає від ВІЛ, забезпечує тривалу дію

Дослідження на тваринах демонструють новий спосіб запобігання ВІЛ-інфекції: багаторазовий імплантат, який безперервно доставляє антиретровірусні препарати протягом 20 місяців. Новий підхід, поки що перевірений лише на макаках-резусах, обіцяє ще більш безпроблемний спосіб доставки ліків. Мета полягає в тому, щоби полегшити використання PrEP для пацієнтів, які мають проблеми з дотриманням схеми прийому препаратів у тій чи іншій формі.

Уперше схвалений у 2012 році пероральний PrEP – це препарат у таблетованій формі, що складається із комбінації двох антиретровірусних препаратів. Один відомий під торговою маркою Truvada і містить FTC і TDF (емтрицитабін і тенофовіру дизопроксилу фумарат). У 2016 році була представлена друга опція під назвою Descovy. Вона містить FTC і TAF (тенофовіру алафенамід). Пероральний PrEP знижує ризик зараження ВІЛ статевим шляхом і/або через вживання ін’єкційних наркотиків на 99 % і 74 % відповідно. Застосування один раз на добу є єдиним пероральним методом, який наразі схвалено Управлінням із контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США.

Ін’єкційний метод під назвою Apretude, який містить антиретровірусний каботегравір, вперше був схвалений у 2021 році. Ін’єкція призначена для пацієнтів, у яких або погана реакція на пероральний PrEP, або проблема з дотриманням режиму. Необхідну дозу спочатку вводять у вигляді двох ін’єкцій з інтервалом у місяць, а потім що два місяці. Дослідження свідчать про те, що ін'єкційна форма для запобігання ВІЛ-інфекції незначно ефективніша, ніж таблетована.

Команда вирішила перевірити доставку PrEP за допомогою медичних титанових імплантатів, розміщених прямо під шкірою. Імплантати захищені як від витоку препаратів, так і від розривів. Вони вміщують приблизно 0,57 мілілітрів експериментального противірусного препарату під назвою іслатравір (ISL). Як і було задумано, імплантати забезпечували успішну доставку ISL у кровотік кожної тварини, створюючи бажані концентрації препарату, такі самі, які б спостерігались у разі прийому таблетованої форми щотижня. Наступні кроки полягають у визначенні найменшої дози, необхідної для тривалого захисту, а також дослідженні ефективності імплантату при різних шляхах зараження ВІЛ.

Джерело: https://www.usnews.com/news/health-news/articles/2023-06-29/prep-implant-that-protects-against-hiv-could-be-near