Головна Новини Алергологія та імунологія Інгібітори JAK як ефективне лікування випадіння волосся при вогнищевій алопеції

12 липня, 2023

Інгібітори JAK як ефективне лікування випадіння волосся при вогнищевій алопеції

Інгібітори JAK як ефективне лікування випадіння волосся при вогнищевій алопеції

Вогнищева/гніздова алопеція (ВА) — це поширене хронічне тканиноспецифічне аутоімунне захворювання, яке характеризується втратою волосся зі збереженням волосяного фолікула. Це часто призводить до кількох ділянок облисіння на шкірі голови, кожна розміром приблизно з монету. Психологічний стрес і супутні хвороби є можливими факторами виникнення гніздової алопеції в групі ризику, але в більшості випадків немає очевидного тригера. Кілька досліджень підтвердили, що янус-кіназа (JAK), перетворювач сигналу та активатор сигнального шляху транскрипції в ініціації та прогресуванні ВА, є важливим фактором у патогенезі захворювання. Отримані висновки дають поштовх для розробки та тестування інгібіторів JAK як можливого засобу для лікування цього типу алопеції. Опубліковано кілька статей, що стосуються клінічних випробувань щодо застосування деяких інгібіторів, таких як тофацитиніб, руксолітиніб і барицитиніб. Однак отримані дані не дають можливості чітко і повністю відповісти на наступні питання: чи є інгібітор JAK кращим за інші препарати для лікування ВА, і чи він безпечний? чи має вплив шлях введення препарату, пероральний або місцевий, на результат? чи впливає вибір інгібітора JAK на терапевтичний результат?

Аналіз охоплював сім рандомізованих контрольованих досліджень, які включали 1710 пацієнтів (середній віковий діапазон 36,3–69,7 років) із гніздовою алопецією. Середні вихідні показники пацієнтів за інструментом тяжкості алопеції (SALT) коливалися від 59,5 до 87,9. У результаті повідомили про зміну показників SALT, порівнюючи з початковим рівнем. Порівняно із плацебо, застосування інгібіторів JAK було пов’язане із більшим зниженням балів SALT (середня різниця –34,52) і не було пов’язане із розвитком більшої кількості побічних ефектів. Окрім цього, пероральний спосіб застосування виявився ефективнішим, ніж місцевий. Усі три препарати (тофацитиніб, руксолітиніб, барицитиніб) виявились однаково дійовими у лікуванні ВА.

Джерело: https://www.medscape.com/viewarticle/994170?src=#vp_2