Головна Новини Алергологія та імунологія Роль білка RNF41 у боротьбі із цирозом і запаленням печінки

31 липня, 2023

Роль білка RNF41 у боротьбі із цирозом і запаленням печінки

Роль білка RNF41 у боротьбі із цирозом і запаленням печінки

Білок RNF41 може стати новою терапевтичною мішенню в боротьбі з двома хронічними захворюваннями: цирозом і запаленням печінки. Це висновок дослідження, опублікованого в журналі Science Translational Medicine, під керівництвом Педро Мельгара-Лесмеса з кафедри біомедицини Університету Барселони.

Результати дослідження свідчать про можливість створення засобів, які стимулюють виробництво білка RNF41 у макрофагах, захисних клітинах імунної системи, що відіграють важливу роль відповіді на пошкодження печінки та прогресування хронічного захворювання. Експресія RNF41 — білка, пов’язаного із запальними процесами, — нижча в макрофагах, виділених зі зразків печінки пацієнтів із цирозом, незалежно від походження захворювання. У мишей із фіброзом печінки експресія білка в макрофагах печінки також знижена. Ці дослідження in vitro підтверджують факт того, що якщо білок RNF41 зникає в макрофагах фібрознозміненої печінки миші, це спричиняє цитокіновий шторм, що призводить до збільшення фіброзу, пошкодження печінки та зростання рівня смертності. У гризунів, у яких можна було відновити експресію білка, результати експерименту показали посилене усунення фіброзу, зменшення запалення та підсилення регенерації печінки.

Для отримання цих результатів був використаний розроблений командою інноваційний метод, заснований на використанні дендримерно-графітових наночастинок (DGNP) — молекул із функціональними характеристиками, що становлять інтерес для біомедицини. Крім того, створена методика специфічної ізоляції макрофагів за допомогою магнітних сфер, зв’язаних з антитілами (MACS). Методики продемонстрували, що наночастинки проявляють ефективність у селективній генній терапії запалених макрофагів у фіброзній печінці. Майбутні напрями дослідження команди зосереджуватимуться на визначенні того, які сполуки контролюють RNF41 у макрофагах. Це дасть змогу розробити нові препарати для збільшення експресії цієї ключової молекули в регуляції ролі макрофагів у запаленні та фіброзі печінки.

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-07-potential-therapeutic-cirrhosis-liver-inflammation.html