Головна Новини Алергологія та імунологія Вивчення патогенезу астми допомогло створити новий метод виявлення білків у рідинах організму

2 серпня, 2023

Вивчення патогенезу астми допомогло створити новий метод виявлення білків у рідинах організму

Вивчення патогенезу астми допомогло створити новий метод виявлення білків у рідинах організму

На основі десятилітньої роботи з виявлення основних механізмів астми та інших респіраторних захворювань дослідники з Університету МакМастера (Гамільтон, Канада) та Гамільтонського медичного центру святого Джозефа розробили простий швидкий тест, який може визначити наявність основного фактора важкої астми. Цей експрес-тест може швидко й точно ідентифікувати еозинофіли, навіть коли вони присутні у складних біологічних зразках, таких як мокротиння, шляхом відстеження їхніх білкових залишків.

Доступ до швидкої та надійної інформації про наявність еозинофілів може допомогти лікарям у прийнятті важливих рішень щодо догляду за пацієнтами. Дослідження нагадує звичайний домашній тест, як на COVID-19, що дає змогу його легко адаптувати до масового виробництва після схвалення для клінічного використання.

Аби створити новий тест, дослідники модифікували та застосували елементи, відомі як ДНК-зими, для використання їх в експрес-тесті. Уперше створені в 1994 році, ДНК-зими в основному застосовувалися для виявлення металів або бактеріальних мішеней. Досі нікому не вдавалося їх використовувати для націлювання на специфічні білкові маркери в будь-якому контексті. ДНК-зими мають спорідненість до еозинофільної пероксидази – маркера еозинофілії дихальних шляхів. Також він демонструє високу селективність щодо споріднених пероксидаз та інших ферментів еозинофілів і є стійким до деградації нуклеазами ссавців.

Експрес-тест для виявлення еозинофілії стане у пригоді клініцистам при прийнятті рішення щодо використання таких препаратів, як стероїди або нові біологічні препарати, для пацієнтів із важкою астмою, іншими легеневими захворюваннями, що супроводжуються сильним кашлем, і ХОЗЛ. Це також допоможе обмежити непотрібне використання антибіотиків.

Джерело: https://www.newswise.com/articles/while-resolving-a-key-asthma-challenge-hamilton-researchers-also-create-a-new-method-to-detect-proteins-in-body-fluids-and-other-materials