Головна Новини Алергологія та імунологія Вейпінг робить імунні клітини нездатними рухатися, щоби протистояти загрозам

11 вересня, 2023

Вейпінг робить імунні клітини нездатними рухатися, щоби протистояти загрозам

Вейпінг робить імунні клітини нездатними рухатися, щоби протистояти загрозам

Вдихання парів електронної сигарети може призвести до порушення нормальної роботи імунних клітин. Так, нове дослідження показує, що навіть помірний вплив диму пригнічує активність клітин. Висновки, опубліковані в Journal of Allergy and Clinical Immunology, свідчать про те, що вдихання диму електронних сигарет може пошкодити нейтрофіли – першу лінію захисту в імунній системі людини. Ці висновки важливі, оскільки попередні дослідження показали, що пошкодження нейтрофілів курінням сигарет може призвести до тривалого пошкодження легенів.

Науковці з Бірмінгемського університету вивчали зразки крові у здорових донорів, які ніколи не курили. Потім вчені досліджували нейтрофіли, отримані із крові пацієнтів, які зробили 40 затяжок вейпу, що, як показали попередні дослідження, є низьким щоденним впливом; причому половина зразків була піддана дії парів, що містять нікотин, а решта – безнікотинових альтернатив. Результати тестів показали, що як у нікотинових, так і в безнікотинових групах нейтрофіли залишалися живими, але «застрягли» на місці, що робило їх нездатними ефективно чинити захист організму.

Подальші експерименти з нейтрофілами, які піддалися впливу парів електронних сигарет, показали, що накопичення мікрофіламента всередині клітин, які не здатні належним чином переорганізуватися, призводить до пригнічення їх нормальної функції. Актин зазвичай трапляється у вигляді невеликих ниток у клітинах і перебудовується в мережу, щоб допомогти клітині змінити свою форму. Ця функція використовується нейтрофілами, аби вони могли рухатися назустріч небажаним агентам і успішно їх атакувати. Команда дослідників звернула увагу, що в нейтрофілах, які зазнали впливу парів електронних сигарет, незалежно від того, чи містять вони нікотин, є високі концентрації ниток F-актину. Таке накопичення призвело до того, що імунні клітини втратили здатність рухатися та нормально функціонувати.

Нейтрофіли зазвичай захищають легені, потрапляючи в місце можливої шкоди перед використанням ряду захисних функцій для захисту легенів. Тому спостережуваний вплив парів електронних сигарет на рухливість імунних клітин викликає серйозне занепокоєння: ті, хто регулярно використовує електронні сигарети, збільшують ризик респіраторних захворювань.

Джерело: https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(23)01107-7/pdf