Головна Новини Алергологія та імунологія Новий метод лікування найпоширенішого аутоімунного енцефаліту

7 листопада, 2023

Новий метод лікування найпоширенішого аутоімунного енцефаліту

Новий метод лікування найпоширенішого аутоімунного енцефаліту

Дослідники DZNE та Charité – Universitätsmedizin Berlin запропонували новий спосіб лікування найпоширенішого аутоімунного енцефаліту. Завдяки перепрограмуванню білих кров’яних тілець для націлювання на хвороботворні клітини цей підхід пропонує новий рівень точності та ефективності. Методика показала себе успішною в лабораторних дослідженнях, уже плануються клінічні випробування на людях.

Рецепторний енцефаліт NMDA є найпоширенішою формою захворювання мозку, спричиненого антитілами, за якого вони раптово атакують мозок, оскільки розпізнаються власною імунною системою як «чужі». Під час доклінічних випробувань ученим удалося вибірково вимкнути клітини, із яких утворюються ці неправильно спрямовані антитіла. Команда науковців розробила спеціалізовані CAAR-T-клітини, призначені для ін’єкцій пацієнтам. Ці «химерні Т-клітини рецепторів аутоантитіл» запрограмовані на ідентифікацію та усунення з високою точністю клітин, відповідальних за вироблення шкідливих антитіл. У моделях мишей цей інноваційний підхід уже продемонстрував свою точність.

Хвороба, проти якої спрямована терапія, підступна: власна імунна система пацієнта стає ворогом, атакуючи організм замість того, щоби захистити його. Хоча антитіла, призначені для знищення вірусів або бактерій, у великій кількості містяться в крові людини, проблеми виникають, коли деякі із цих антитіл помилково націлені на власні тканини організму. Якщо вони перетинають гематоенцефалічний бар’єр, то можуть атакувати мозок. На сьогодні відомо, що існує цілий ряд таких «аутоімунних енцефалопатій», кожна з яких спричиняється різними антитілами.

Науковці використовують людські Т-клітини, які отримують із крові пацієнтів, і модифікують їх, додавши зв’язувальну молекулу. Це генетичне перепрограмування перетворює Т-клітини – особливий тип білих кров'яних тілець – на так звані Т-клітини CAAR. Після повторного введення в організм вони цілеспрямовано атакують ті клітини організму, які виробляють неправильно спрямовані антитіла. Важливо, що клітини, які виробляють інші антитіла й тому мають іншу поверхню, залишаються інтатними. Термін «химера» за абревіатурою CAAR відноситься до принципу штучного створення молекули з різних компонентів. Лікування за подібною схемою вже існує в терапії раку. Берлінські дослідники першими успішно застосували цю концепцію до аутоімунного захворювання мозку.

Джерело: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0092867423010838