Головна Новини Алергологія та імунологія Пошкодження зубної емалі за целіакії спричинене аутоімунною реакцією

28 листопада, 2023

Пошкодження зубної емалі за целіакії спричинене аутоімунною реакцією

Пошкодження зубної емалі за целіакії спричинене аутоімунною реакцією

Згідно з нещодавнім дослідженням, пошкодження зубної емалі, яке часто трапляється за целіакії, може бути спричинене аутоімунною реакцією через білки їжі. Інститут стоматології Університету Східної Фінляндії був залучений до міжнародного спільного дослідження, результати якого були опубліковані в Naturе. Науковці виявили зв'язок між порушеннями розвитку зубної емалі, які спостерігаються при деяких аутоімунних захворюваннях, таких як целіакія, і появою аутоантитіл проти білків, відповідальних за формування здорової зубної емалі.

Целіакія є одним із найпоширеніших аутоімунних захворювань на сьогоднішні, яке переважно розвивається в дитинстві та вражає 1 зі 100 людей. Хоча основним симптомом целіакії є запалення кишечника, добре відомо, що в дітей, уражених цією хворобою, зубна емаль часто не розвивається належним чином. Нерідко стоматолог першим підозрює целіакію в дитини. Довгий час вважалося, що стоматологічні прояви за целіакії в основному спричинені порушенням всмоктування, пов’язаним із запаленням кишечника. Однак це дослідження вперше показало, що дефекти у формуванні емалі можуть бути через антитіла, які виробляються проти білків у кишечнику або в їжі шляхом зв’язування з білками, які контролюють розвиток зубної емалі.

Фермент білка трансглутаміназа тонкого кишечника 2 (TGM2) відіграє ключову роль у запуску целіакії, модифікуючи білок гліадин, компонент глютену в раціоні, у кишечнику. Імунна система уражених людей реагує на комплекс TGM2/гліадин і виробляє аутоантитіла проти обох цих білків. Поява антитіл проти TGM2 настільки специфічна для захворювання, що її також використовують для скринінгу целіакії.

У більшості пацієнтів із целіакією розвиваються аутоантитіла (переважно ізотипу IgA) проти специфічних білків, експресія яких індукується в тимусі. Це призводить до порушення центральної толерантності та подальшого утворення відповідних аутоантитіл, які перешкоджають формуванню емалі. Однак при целіакії утворення таких аутоантитіл зумовлене порушенням периферичної толерантності до кишкових антигенів, які також експресуються у тканині емалі. Тому зараз целіакію розглядають як приклад раніше не ідентифікованого типу IgA-залежного аутоімунного розладу, який називають аутоімунним недосконалим амелогенезом.

Джерело: https://www.technologynetworks.com/immunology/news/tooth-enamel-damage-in-celiac-disease-may-be-triggered-by-autoimmune-reaction-381410#:~:text=Researchers%20have%20spotted%20a%20link,and%20the%20appearance%20of%20autoantibodies.&text=According%20to%20a%20recent%20study,by%20gut%20or%20food%20proteins.