Головна Новини Алергологія та імунологія Надія для хворих на аутоімунні захворювання шкіри

4 грудня, 2023

Надія для хворих на аутоімунні захворювання шкіри

Надія для хворих на аутоімунні захворювання шкіри

Революційне дослідження виявило нові способи видалення імунних клітин, які спричиняють аутоімунні захворювання шкіри, що не впливають на захисні клітини. Дослідники на чолі з професором Університету Мельбурна Сімоном Парком дослідили чіткі механізми, які контролюють різні типи імунних клітин, і виявили, що можуть вибірково усунути «проблемні клітини» та змінити імунний ландшафт шкіри.

Наша шкіра наповнена спеціалізованими імунними клітинами, які захищають від інфекцій і раку та сприяють загоєнню. Вони називаються резидентними Т-клітинами або TRM. Однак, якщо не контролювати належним чином, деякі із цих клітин можуть сприяти розвитку аутоімунних захворювань, таких як псоріаз або вітиліго. Це дослідження є першим, у якому описано унікальні елементи, які контролюють різні типи TRM-клітин шкіри в моделях тварин, пропонуючи точні мішені для потенційних стратегій лікування.

Більшість аутоімунних методів лікування спрямовані на симптоми хвороби, а не на причину. Традиційні методи лікування шкірних розладів часто впливають на всі імунні клітини без розбору, а це означає, що вони також знищують і захисні Т-клітини. Досі не знали, як відрізнити «погані» Т-клітини в шкірі від «хороших» захисних. Завдяки новому дослідженню були виявлені нові молекули, які дозволяють вибірково видаляти патологічні TRM.

Такі шкірні захворювання, як псоріаз і вітиліго, важко лікувати в довгостроковій перспективі. На Т-клітини, що спричиняють захворювання, складно вплинути, тому пацієнти часто потребують лікування протягом усього життя. Новий підхід має потенціал суттєво змінити спосіб лікування зазначених захворювань. Оскільки наукова розвідка демонструє успішне видалення специфічних Т-клітин шкіри на тваринних моделях, необхідні подальші дослідження для підтвердження ефективності цих стратегій на людях. Доктор Парк сподівається, що вона надихне на розробку нових методів лікування шкірних захворювань. 

Джерело: https://medicalxpress.com/news/2023-12-autoimmune-skin-disorder-immunotherapy-strategy.html