Головна Новини Алергологія та імунологія Ліки від артриту можуть пригнічувати прогресування діабету 1 типу

8 грудня, 2023

Ліки від артриту можуть пригнічувати прогресування діабету 1 типу

Ліки від артриту можуть пригнічувати прогресування діабету 1 типу

Працівники Інституту медичних досліджень Сент-Вінсента (SVI) у Мельбурні показали, що ліки від ревматоїдного артриту можуть пригнічувати прогресування діабету 1 типу. Перше у світі дослідження на людях, опубліковане в журналі New England Journal of Medicine, під керівництвом професора SVI Томаса Кея показало, що препарат під назвою барицитиніб може безпечно й ефективно підтримувати власне вироблення інсуліну в організмі та пригнічувати прогресування діабету 1 типу в людей, які почали лікування протягом 100 днів після встановлення діагнозу.

Коли діабет 1 типу вперше діагностовано, усе ще присутня певна кількість клітин, що виробляють інсулін. Дослідники хотіли побачити, чи зможуть захистити імунну систему від подальшого їх руйнування. Вони зазначили, що барицитиніб безпечний і ефективний у сповільненні прогресування цукрового діабету 1 типу в людей, яким нещодавно було поставлено діагноз. Дослідження показало: якщо почати прийом препарату досить рано після встановлення діагнозу, потрібно буде значно менше інсуліну в подальшому.

Рандомізоване подвійне сліпе плацебо-контрольоване випробування на людях препарату барицитиніб відстежувало рівень глюкози в крові та вироблення інсуліну в 91 учасника протягом одного року. З них 60 отримували барицитиніб, а 31 – плацебо. Усі учасники дослідження були віком від 10 до 30 років і почали випробування впродовж 100 днів після діагностування діабету 1 типу. Хворі продовжували приймати призначену інсулінотерапію протягом усього терміну спостереження. Дослідники відстежували загальну добову дозу інсуліну учасників, кількість інсуліну, що виробляється ендогенно, рівень глюкози в крові та рівень HbA1C. HbA1c, або глікованого гемоглобіну, який є показником середнього рівня глюкози крові за останні два-три місяці.

Барицитиніб блокує фермент, який зазвичай допомагає передавати сигнали, що регулюють імунну систему та запалення. Зараз препарат призначають для лікування ревматоїдного артриту, який є іншим аутоімунним захворюванням. Вважається, що цей засіб подібним чином пригнічує імунну відповідь, яка налаштована на клітини, що виробляють інсулін, у людей із нещодавно діагностованим діабетом 1 типу. Він затримує появу повномасштабних симптомів захворювання, покращуючи контроль рівня глюкози та зменшуючи ймовірність шкідливого довгострокового впливу на здоров'я.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2306691