Головна Новини Алергологія та імунологія Подібність між дефіцитом вітаміну В12 і розсіяним склерозом

12 грудня, 2023

Подібність між дефіцитом вітаміну В12 і розсіяним склерозом

Подібність між дефіцитом вітаміну В12 і розсіяним склерозом

Десятиліттями вчені зауважували подібність між дефіцитом вітаміну B12 – важливої поживної речовини, яка підтримує здоровий розвиток і функціонування центральної нервової системи, – і розсіяним склерозом (РС), хронічним захворюванням, за якого імунна система організму атакує ЦНС і може спричиняти нейродегенерацію. Як дефіцит вітаміну B12 (також відомого як кобаламін), так і РС є причиною подібних неврологічних симптомів, включно з онімінням або поколюванням у руках і ногах, втратою зору, труднощами при виконанні різних рухів і когнітивною дисфункцією.

У новому дослідженні, опублікованому в Cell Reports, науковці із Sanford Burnham Prebys (один із семи інститутів фундаментальних досліджень у США) разом зі співробітниками із інших місць описують новий молекулярний зв’язок між вітаміном B12 і РС, який відбувається в астроцитах – важливих гліальних клітинах у мозку. Їхні висновки пропонують нові способи покращити лікування РС за допомогою добавок кобаламіну. Спільне молекулярне зв’язування білка-переносника вітаміну B12 у мозку зі схваленим FDA препаратом проти РС фінголімодом забезпечує зменшення нейрозапалення та, можливо, нейродегенерації.

Дослідники зосередилися на молекулярному функціонуванні FTY720 або фінголімоду, модуляторі рецептора сфінгозин-1-фосфату (S1P), який пригнічує розподіл імунних клітин Т і В, що помилково атакують мозок пацієнтів із РС. Працюючи із тваринною моделлю РС, а також людським мозком, виявили, що фінголімод зменшує нейрозапалення, функціонально та фізично регулюючи комунікаційні шляхи B12, особливо підвищуючи чутливість рецептора B12 під назвою CD320. Також учені повідомили, що нижчі рівні CD320 або дієтичне обмеження B12 погіршували перебіг захворювання на тваринній моделі РС і знижували терапевтичну ефективність фінголімоду. Це відбувалося через механізм, за яким фінголімод переміщався нервовою системою, зв’язуючись із B12, що забезпечує доставку комплексу вітамін-препарат до астроцитів через взаємодію із CD320, водночас втрата одного з компонентів порушує процес.

Учені сказали, що інші модулятори рецепторів S1P на ринку, такі як Mayzent, Zeposia і Ponvory, можуть діяти за схожими механізмами. Дослідження підтверджує доповнення B12 модуляторами рецепторів S1P для підвищення ефективності ліків цього класу. Окрім цього, були відкриті нові шляхи щодо того, як шлях B12-CD320 регулюється сфінголіпідами, зокрема сфінгозином, природним та ендогенним структурним аналогом фінголімоду, для вдосконалення майбутніх методів лікування РС.

Джерело: https://www.cell.com/cell-reports/fulltext/S2211-1247(23)01557-7?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS2211124723015577%3Fshowall%3Dtrue