Головна Новини Алергологія та імунологія Майбутнє здоров’я серця: дослідники розробляють вакцину для зниження рівня холестерину

19 грудня, 2023

Майбутнє здоров’я серця: дослідники розробляють вакцину для зниження рівня холестерину

Майбутнє здоров’я серця: дослідники розробляють вакцину для зниження рівня холестерину

За даними Центру з контролю та профілактики захворювань (CDC), майже двоє з п’яти дорослих американців мають високий рівень холестерину. Такий стан без лікування та зміни способу життя може призвести до серцевих захворювань та інсульту, які є двома головними причинами смерті у США. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, серцево-судинні захворювання щороку забирають майже 18 мільйонів життів в усьому світі. Нова вакцина, розроблена дослідниками з Медичної школи Університету Нью-Мексико, може кардинально змінити ситуацію, забезпечивши недорогий метод зниження «поганого» холестерину. Ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ) – основні переносники холестеролу в організмі. Холестерол, що входить до їх складу, вважається шкідливим, оскільки при його надлишку підвищується ризик появи в артеріях бляшок, які збільшують загрозу закупорки судин та розвитку інсульту або інфаркту.

У нещодавньому дослідженні, опублікованому в npj Vaccines, команда під керівництвом доктора філософії Брайса Чакеріана повідомляє, що вакцини знижують рівень холестерину ЛПНЩ майже так само ефективно, як дорогий клас препаратів, відомих як інгібітори PCSK9. Зараз застосовують різні методи лікування, як-от статини, які використовують приблизно 200 мільйонів людей у всьому світі, і моноклональну ін’єкцію PCSK9. Це новий препарат, який спрямований на білок PCSK9; молекулу, що утворюється в печінці й циркулює в крові та регулює метаболізм холестерину ЛПНЩ. Чим більше PCSK9 виробляє організм, тим вищим буде рівень холестерину ЛПНЩ. Двічі на місяць ін’єкції для блокування цього білка знижують поганий холестерин приблизно на 60 %, але такі препарати дорогі та вимагають попереднього дозволу лікаря первинної медичної допомоги або кардіолога.

Доктор Чакеріан, використовуючи технологію вакцинної платформи, яку він розробив в Університеті, співпрацював із дослідниками з усієї країни, щоби створити нову вакцину, яка спеціально націлена на PCSK9. «Вакцина створена на основі неінфекційної вірусної частинки, – пояснив він. – Це лише оболонка вірусу, і виявляється, що ми можемо використовувати її для розроблення вакцин проти будь-чого». У цьому випадку Чакеріан сказав, що він приклеїв крихітні шматочки PCSK9 до поверхні цих вірусних частинок. Імунна система після вакцинації виробляє сильну відповідь антитіл проти цього білка. У тварин, яких щепили, побачили значне зниження рівня холестерину – до 30 %, і це позитивно корелюватиме зі зниженим ризиком серцево-судинних захворювань. За оцінками дослідників, вакцина може бути дешевше, ніж 100 доларів за дозу, оскільки вона виготовлена із простих і недорогих бактерій. Ефект від лікування триватиме до року.

Протягом останніх 10 років вакцину випробовували на мишах і мавпах і здобули позитивних результатів. Чакеріан зазначив, що наступним кроком буде пошук фінансування для переходу на виробництво вакцин і клінічні випробування на людях. Цей процес може зайняти кілька років і коштувати мільйони доларів, але розроблення безпечної та доступної вакцини цього варте.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41541-023-00743-6