Головна Новини Алергологія та імунологія Можливі цілі для розроблення вакцини проти розсіяного склерозу

28 грудня, 2023

Можливі цілі для розроблення вакцини проти розсіяного склерозу

Можливі цілі для розроблення вакцини проти розсіяного склерозу

Розсіяний склероз (РС) – це хронічне запальне аутоімунне захворювання. Вважається, що вірус Епштейна-Барр (EBV) відіграє роль у розвитку хвороби, яка ще не повністю досліджена. Зокрема, раніше було незрозуміло, чому майже всі люди заражаються EBV протягом життя, але вірус викликає РС лише у небагатьох. Групі вчених із Центру вірусології та кафедри неврології Віденського медичного університету вдалося ідентифікувати кілька механізмів, які захищають людей від аутоімунної реакції, спричиненої EBV, і потенційно від РС. Дослідження, нещодавно опубліковане в журналі Cell, пропонує можливі цілі для розроблення вакцини для захисту від РС.

Основна причина РС ще не була повністю з'ясована, але зв'язок із вірусом Епштейна-Барр підозрювався давно. У більшості пацієнтів, у яких розвивається РС, виявляються специфічні імунні відповіді проти EBV, які також спрямовані проти певних структур центральної нервової системи і цим сприяють розвитку РС. Однак досі було незрозуміло, чому EBV-інфекція, одна з найпоширеніших і тривалих постійних вірусних інфекцій у людей, призводить до аутоімунного захворювання лише в невеликої кількості людей.

Дослідження австрійських учених виявили значно підвищений ризик РС, якщо, з одного боку, імунні відповіді сильні, а з іншого боку, пацієнти не можуть ефективно контролювати цей аутоімунний процес. Автори дослідження визначили підгрупу природних клітин-кілерів імунної системи людини як потенційний ключовий фактор захисту від РС. Тому ці імунні відповіді можуть відігравати вирішальну роль у розробленні майбутніх вакцин.

Зараз ще триває перша фаза двох клінічних випробувань, які перевіряють безпеку та імунну відповідь, спричинену двома вакцинами проти EBV. Це мРНК-вакцина (Moderna) і наночастинкова вакцина (NIH). Крім того, вивчається ще одна вакцина з наночастинок. Дві із цих вакцин базуються на вірусному білку під назвою gp350, який стимулює сильну відповідь антитіл проти вірусу. Потужна реакція антитіл (створена імунними В-клітинами) є важливою першою лінією захисту від гострої інфекції EBV. Попередня вакцина проти вірусу на основі gp350 успішно попередила розвиток лихоманки у 2 фазі клінічних випробувань, хоча вона не змогла запобігти інфекції. Дослідження, що тривають, підкреслили важливість другої частини імунної системи, яка залежить від імунних Т-клітин, у довгостроковому ефективному контролі цього вірусу.

Джерело: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(23)01232-1?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867423012321%3Fshowall%3Dtrue