Головна Новини Алергологія та імунологія Нова форма імунотерапії раку протистоїть традиційній терапії Т-клітинами

29 грудня, 2023

Нова форма імунотерапії раку протистоїть традиційній терапії Т-клітинами

Нова форма імунотерапії раку протистоїть традиційній терапії Т-клітинами

Медичні дослідники припускають, що комбінація двох методів лікування, які активують мієлоїдні клітини, може ефективно лікувати важку форму раку підшлункової залози, яка перешкоджає традиційній імунотерапії. Мобілізація імунної системи для знищення раку була одним із проривних методів лікування за останнє десятиліття: Т-клітини направляють на цілеспрямоване знищення злоякісних пухлин. Проблема, із якою стикаються онкологи та їхні пацієнти, полягає в тому, що імунотерапія на основі Т-клітин добре діє на деякі види раку, але не на всі форми захворювання.

Нове дослідження в Університеті Пенсильванії вивчає потенціал іншого типу імунотерапії в експериментальному підході, який спирається на дві імунотерапії, спрямовані на мієлоїдні клітини. Дослідження цієї стратегії тривають на моделях тварин і ранніх клінічних випробуваннях на людях. Біологи Медичної школи Перельмана пишуть в Science Immunology, що комбіноване націлювання на рецептори CD40, які активують мієлоїдні клітини, і дектин-1 можуть розвинути потужний протипухлинний імунітет. Націлювання на обидва рецептори, що активують мієлоїдні клітини – CD40 і дектин-1, – створило потужну мієлоїдну відповідь проти пухлин, долаючи природні імуносупресивні сигнали пухлинного мікрооточення. Під час аналізу науковці використовували системний β-глюкан у тандемі з терапією антитілами-агоністами CD40 і виявили, що ця комбінація успішно активувала протипухлинні відповіді, тоді як звичайна імунотерапія, націлена на Т-клітини, не могла. β-глюкани включають групу полісахаридів β-D-глюкози, які в природі трапляються в клітинних стінках зернових, бактерій і грибів, із суттєво різними фізико-хімічними властивостями залежно від джерела.

Мієлоїдні клітини – це імунні клітини, які дозрівають у кістковому мозку та відіграють важливу роль у протипухлинній імунній активності. Існують три лінії мієлоїдних клітин: гранулоцитарна, еритроїдна та мегакаріоцитарна. Вони включають довгий список зі знайомими назвами, такими як еритроцити; тромбоцити; сімейство гранулоцитів – базофіли, еозинофіли й нейтрофіли; моноцити і мієлоїдні дендритні клітини. На думку вчених, можливо, навіть більше, ніж їхні лімфоїдні аналоги, мієлоїдні клітини можуть бути перепрограмовані на протипухлинні агенти, коли вони потрапляють у мікрооточення новоутворення.

Джерело: https://www.med.upenn.edu/ifi/assets/user-content/documents/sciimmunol.adj5097.pdf