Головна Новини Алергологія та імунологія Стародавні ДНК допомогли виявити причину високого рівня розсіяного склерозу та хвороби Альцгеймера в Європі

16 січня, 2024

Стародавні ДНК допомогли виявити причину високого рівня розсіяного склерозу та хвороби Альцгеймера в Європі

Стародавні ДНК допомогли виявити причину високого рівня розсіяного склерозу та хвороби Альцгеймера в Європі

Дослідники створили найбільший у світі банк генів стародавньої людини, проаналізувавши кістки і зуби майже 5000 людей, які жили в Західній Європі та Азії 34 000 років тому. Секвенувавши давню людську ДНК і порівнявши її із сучасними зразками, міжнародна група експертів склала карту історичного поширення генів і хвороб із часом у міру міграції населення. Цікаві результати були виявлені в чотирьох новаторських дослідницьких статтях, опублікованих у журналі Nature.

Північна Європа має найвищий рівень поширеності розсіяного склерозу у світі. Нове дослідження показало, що гени, які значно підвищують ризик розвитку патології, були завезені в Північно-Західну Європу приблизно 5000 років тому пастухами овець і великої рогатої худоби, які мігрували зі сходу. Аналізуючи ДНК стародавніх людських кісток і зубів, знайдених у задокументованих місцях по всій Євразії, дослідники простежили географічне поширення РС від його походження в Понтійсько-Каспійському степу (регіон сучасної України). Виявили, що генетичні варіанти, пов’язані з ризиком розвитку хвороби, «подорожували» з людьми Ямної (давня культура, поширена в Україні у степових і лісостепових зонах) – скотарями, які мігрували через Понтійський степ у Північно-Західну Європу. Ці генетичні варіанти дали перевагу виживанню народу Ямної, швидше за все, захищаючи від зараження від овець і великої рогатої худоби, але перші також збільшували ризик розвитку розсіяного склерозу.

Гени, які збільшують ризик таких захворювань, як хвороба Альцгеймера та діабет 2 типу, були виявлені у мисливців-збирачів. Вік зразків коливається від мезоліту та неоліту до бронзового й залізного віків, періоду вікінгів і середньовіччя. Найдавніший геном у наборі даних належить людині, яка жила приблизно 34 000 років тому. Отримані дані пояснюють «градієнт північ-південь», згідно з яким у Північній Європі приблизно вдвічі більше сучасних випадків розсіяного склерозу, ніж у Південній Європі, що довгий час було загадкою для дослідників. З генетичного погляду народ Ямної вважається предками нинішніх жителів більшої частини Північно-Західної Європи. Їхній генетичний вплив на сьогоднішнє населення Південної Європи значно слабший. Зараз команда планує досліджувати інші неврологічні захворювання, наприклад, хвороби Паркінсона та Альцгеймера, а також психічні розлади, включно зі СДУГ і шизофренією.

Джерело: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06618-z