Головна Новини Алергологія та імунологія Пробна вакцина проти ВІЛ вказує шлях до створення більш ефективного кандидата

20 травня, 2024

Пробна вакцина проти ВІЛ вказує шлях до створення більш ефективного кандидата

Пробна вакцина проти ВІЛ вказує шлях до створення більш ефективного кандидата

Вакцина-кандидат проти ВІЛ, розроблена в Інституті людських вакцин Університету Дюка (Північна Кароліна, США), викликала низькі рівні нейтралізуючих антитіл до ВІЛ серед групи людей, які брали участь у клінічному випробуванні 2019 року. Відкриття, опубліковане 17 травня в журналі Cell, не тільки доводить, що вакцина може викликати ці антитіла для боротьби з різними штамами ВІЛ, але й ініціювати процес протягом кількох тижнів, запускаючи важливу імунну відповідь. Вакцина-кандидат націлена на ділянку зовнішньої оболонки ВІЛ-1, яка називається проксимальною зовнішньою областю мембрани, що залишається стабільною, навіть коли вірус мутує. Антитіла проти цієї стабільної ділянки в зовнішній оболонці ВІЛ можуть блокувати інфекцію багатьма різними циркулюючими штамами вірусу.

У дослідженні брали участь 20 здорових ВІЛ-негативних людей. 15 учасників отримали дві із чотирьох запланованих доз досліджуваної вакцини, а решта – три дози. Лише після двох імунізацій вакцина показала 95 % сироваткової відповіді та 100 % CD4+ Т-клітинної відповіді – два ключових вимірювання, які демонструють сильну імунну активацію. Важливо, що нейтралізуючі антитіла в широкому діапазоні були індуковані лише після двох доз. Випробування було припинено, коли в одного учасника виникла алергічна реакція, яка не загрожувала життю, схожа на рідкісні випадки, про які повідомлялося під час вакцинації проти COVID-19.

            Для утворення широко нейтралізуючих антитіл має здійснитися низка імунних перетворень, і це зазвичай відбувається протягом кількох років після зараження. За допомогою нової молекули можна отримати нейтралізуючі антитіла, які з’являться протягом кількох тижнів. Інші характеристики вакцини також були важливими, зокрема те, що найважливіші імунні клітини залишалися у стані розвитку, що дозволяло їм продовжувати мутувати для еволюціонізації разом із вірусом, який постійно змінюється.

Дослідники заявили, що потрібно зробити більше для створення надійнішої імунної відповіді й націлитись на більше ділянок оболонки вірусу. Успішна вакцина проти ВІЛ, імовірно, матиме принаймні три компоненти, усі спрямовані на різні ділянки вірусу. Ця робота є великим кроком уперед, оскільки вона показує можливість індукції антитіл за допомогою імунізації, яка нейтралізує найскладніші штами ВІЛ. Наступні кроки вчених полягають у створенні більш потужних нейтралізуючих антитіл проти інших ділянок ВІЛ.

Джерело: https://www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(24)00459-8?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0092867424004598%3Fshowall%3Dtrue