Головна Новини Алергологія та імунологія Чому нічні кошмари та галюцинації можуть бути ранніми ознаками аутоімунних патологій: пояснюють психотерапевти

21 травня, 2024

Чому нічні кошмари та галюцинації можуть бути ранніми ознаками аутоімунних патологій: пояснюють психотерапевти

Чому нічні кошмари та галюцинації можуть бути ранніми ознаками аутоімунних патологій: пояснюють психотерапевти

Міжнародна група дослідників під керівництвом Кембриджського університету та Королівського коледжу Лондона стверджує, що посилення кошмарів і галюцинацій може бути передвісником аутоімунних захворювань, таких як вовчак. У дослідженні, опублікованому в eClinicalMedicine, учені дослідили 676 осіб, які живуть із вовчаком, а також провели детальні інтерв'ю із 69 пацієнтами, які живуть із системними аутоімунними ревматичними захворюваннями (включаючи вовчак). Вовчак – це аутоімунне запальне захворювання, що характеризується ураженням багатьох органів і систем, включно із мозком.

Пацієнт із Шотландії розповів: «У 18 років мені діагностували межовий розлад особистості, а через 6 місяців – вовчак (у 19 років), виходить, що все це дуже близько одне до одного, і  дивно, що коли мій психічний розлад вдавалося контролювати, то і вовчак перебував у стані ремісії впродовж 6 місяців». Межовий розлад особистості характеризується імпульсивністю, низьким самоконтролем, емоційною нестійкістю та десоціалізацією. Системний червоний вовчак – це аутоімунне захворювання, за якого імунна система організму помилково атакує здорові тканини. Симптоми зазвичай включають біль у грудях і суглобах та їх набряклість, лихоманку, випадіння волосся, виразки в роті, збільшення лімфатичних вузлів, відчуття втоми та червоний висип, який найчастіше з’являється на обличчі й нагадує вовчі укуси (звідси латинська назва lupus, буквально – «вовк»).

Під час дослідження команда клініцистів розпитувала пацієнтів про час появи 29 неврологічних і психічних симптомів (таких як депресія, галюцинації та втрата рівноваги). Одним із найпоширеніших симптомів, про який повідомлялося, було порушення сну та поява яскравих тривожних нічних кошмарів, які відчували троє із п’яти пацієнтів, третина з яких повідомили, що цей симптом з’явився більше ніж за рік до початку хвороби. Майже кожний четвертий пацієнт повідомляв про галюцинації, хоча у 85 % із них симптом не з’являвся до початку захворювання або пізніше.

Медсестра із Шотландії розповіла: «Я бачила, як їх [пацієнтів] госпіталізували з епізодом психозу, а наявність вовчаку не перевіряли, доки хтось не скаже: «О, мені цікаво, чи це може бути вовчак»… І тоді ми дізналися, що саме так вовчак впливає на деяких людей, і їм потрібні не антипсихотичні препарати, а велика кількість стероїдів».

Старший автор дослідження, професор Девід Д'Круз із Королівського коледжу Лондона, зазначає: «Протягом багатьох років я обговорював нічні кошмари зі своїми пацієнтами з вовчаком і вважав, що вони пов’язані з активністю їхньої хвороби. Це дослідження надає докази цього, і ми твердо переконані заохочувати більше лікарів розпитувати хворих про кошмари та інші нейропсихіатричні симптоми – які вважаються незвичними, але насправді дуже поширеними при системному аутоімунітеті, – щоби допомогти раніше виявити захворювання».

Джерело: https://www.miragenews.com/nightmares-daymares-may-signal-early-autoimmune-1238913/