Головна Новини Алергологія та імунологія FDA схвалило перший назальний спрей для запобігання анафілаксії як альтернативу ін’єкціям адреналіну

12 серпня, 2024

FDA схвалило перший назальний спрей для запобігання анафілаксії як альтернативу ін’єкціям адреналіну

FDA схвалило перший назальний спрей для запобігання анафілаксії як альтернативу ін’єкціям адреналіну

У п’ятницю, 9 серпня 2024 року, Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США оголосило, що схвалило Neffy, перше неін’єкційне лікування небезпечних для життя алергічних реакцій. Назальний спрей з адреналіном (епінефрином) призначений для використання дорослими та дітьми вагою понад 30 кілограмів, повідомляє агентство. «Анафілаксія загрожує життю, і деякі люди, особливо діти, можуть відкладати або уникати лікування через страх перед ін’єкціями», – зазначає Келлі Стоун, заступниця директора відділу пульмонології, алергології та реанімації в Центрі оцінки ліків FDA.

Досі адреналін був єдиним рятівним засобом у випадках алергії, і препарат вводили лише за допомогою голки. Neffy, виготовлений компанією ARS Pharmaceuticals, доступний у вигляді назального спрею, який рекомендують розприскувати в одну ніздрю. Якщо перша доза не полегшує симптоми, необхідно ввести другу дозу (з нового дозатора) у ту саму ніздрю. Важливо уважно спостерігати за станом пацієнтів після застосування адреналіну на випадок необхідності подальшого лікування, включно з невідкладною медичною допомогою.

Схвалення Neffy ґрунтується на чотирьох дослідженнях за участю 175 здорових дорослих, яким вимірювали концентрацію адреналіну в крові після введення спрею або класичного ін’єкційного адреналіну. Результати цих наукових розвідок показали однакову концентрацію адреналіну в крові пацієнтів обох груп. Експерименти також продемонстрували, що спрей був ефективним у нормалізації артеріального тиску та частоти серцевих скорочень, які є вирішальними для лікування анафілаксії.

Neffy може мати деякі побічні ефекти: подразнення горла, поколювання в носі, головний біль, дискомфорт у носі, втому, тремор, нежить, чхання, біль у животі та яснах, оніміння в роті, закладеність носа і запаморочення. Окрім того, певні захворювання носа, такі як поліпи або операція на носі в анамнезі, можуть вплинути на всмоктування препарату, і пацієнти з такими показниками повинні проконсультуватися з медичним працівником щодо використання ін’єкційного адреналіну.

Джерело: https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-approves-first-nasal-spray-treatment-anaphylaxis?utm_medium=email&utm_source=govdelivery