Головна Новини Алергологія та імунологія Дохірургічне лікування антитілами може запобігти відторгненню трансплантованого серця

16 серпня, 2024

Дохірургічне лікування антитілами може запобігти відторгненню трансплантованого серця

Дохірургічне лікування антитілами може запобігти відторгненню трансплантованого серця

Нове дослідження, проведене вченими з дитячого центру Цинциннаті (штат Огайо, США), показує, що існує спосіб завчасно захистити пересаджені серця від відторгнення, використовуючи протизапальні антитіла до операції. Схеми проти відторгнення, якими зараз послуговуються, – імуносупресивні препарати, які роблять пацієнтів більш сприйнятливими до інфекцій. Застосовуючи специфічні антитіла, можна вплинути на запалення, що призводить до відторгнення, але залишити антимікробний імунітет недоторканим.

Дослідницька група зосередилася на тому, як дендритні клітини донорського органа стають причиною запальної реакції в організмі реципієнта. Зокрема, команда вчених виявила, що CD4 Т-клітини пам’яті реципієнта активували дендритні клітини донора за допомогою сигналів, що доставляються білками CD40L і TNFα. Коли цей сигнальний шлях був заблокований методами редагування генів, спостерігали подовжене виживання трансплантованих органів. Під час експериментів миші, які не піддавалися лікуванню, гинули переважно впродовж 7 днів. Але у гризунів, на рецептори CD40L і TNFα яких вплинули, серцева функція зберігалася до 66 дня, коли експеримент було припинено.

Співавтори вважають, що процес, який вони використовували для захисту серця від відторгнення, також може застосовуватися до інших форм пересадки органів. Однак редагування генів, виконане на гризунах, не вважається безпечним для людей, тому зараз дослідницька група вивчає інші способи впливу на запальну реакцію. «Використання блокувальних антитіл проти CD40 могло б бути чудовим підходом. Іншим варіантом було б створення біологічних препаратів або сполук, які спеціально націлені на суперсімейство рецепторів TNF у людей, – зазначає Чандрашекар Пасаре, директор Відділу імунобіології в центрі. – Я вважаю, що це дуже цікава сфера для майбутньої розробки ліків».

Джерело: https://www.pnas.org/doi/10.1073/pnas.2401658121