Головна Новини Алергологія та імунологія Депемокімаб знижує частоту загострень за еозинофільної астми

12 вересня, 2024

Депемокімаб знижує частоту загострень за еозинофільної астми

Депемокімаб знижує частоту загострень за еозинофільної астми

У пацієнтів із важкою еозинофільною астмою депемокімаб знижує річну частоту загострень, згідно з дослідженням, опублікованим 9 вересня в New England Journal of Medicine. Результати наукової розвідки також представили на конгресі Європейського респіраторного товариства, яке проходило із 7 по 11 вересня у Відні. Девід Дж. Джексон, доктор філософії з Королівського коледжу Лондона, та його колеги вивчали ефективність і безпеку депемокімабу в пацієнтів із важкою астмою, що характеризується високим вмістом еозинофілів та загостреннями в анамнезі, незважаючи на використання інгаляційних глюкокортикоїдів.

Депемокімаб – це біологічний препарат надтривалої дії з підвищеною спорідненістю до зв’язування з інтерлейкіном-5. Пацієнти із частими загостреннями астми мають високий рівень нерегульованого запалення другого типу, під час якого утворюються класичні Т2-цитокіни, інтерлейкін-4, інтерлейкін-5 та інтерлейкін-13. Інтерлейкін-5 відповідає за ріст і диференціацію, залучення, активацію та виживання еозинофілів, а також за вплив на активність інших клітин дихальних шляхів.

Учасники двох досліджень були випадковим чином розподілені для прийому депемокімабу (100 мг підшкірно) або плацебо, а також стандартного лікування. Лікування астми за допомогою препарату зменшило серйозні напади на понад 50 % і призвело до зниження на 72 % загострень, які вимагали госпіталізації або невідкладної допомоги. Зміни в балах за респіраторним опитувальником госпіталю Святого Георгія (Sent George Respiratory Questionnaire – SGRQ, який дозволяє оцінити якість життя хворих), порівнюючи з початковим рівнем, суттєво не відрізнялися між групами в обох дослідженнях. В обох групах була однакова частка пацієнтів із будь-якою побічною подією.

Зараз фармацевтична компанія GSK тестує депемокімаб для лікування інших хвороб, наприклад, поліпозного риносинуситу. Депемокімаб є одним із запланованих GSK 12 основних препаратів, які планують випустити протягом наступних кількох років. Очікується, що обсяг продажів ліків досягне 50 мільйонів доларів до 2031 року. За підрахунками, сам препарат принесе максимальний прибуток у 4 мільярди доларів у разі схвалення.

Джерело: https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2406673