Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Патофізіологічне значення вісцеральної жирової тканини у жінок із серцевою недостатністю та збереженою фракцією викиду

9 грудня, 2020

Патофізіологічне значення вісцеральної жирової тканини у жінок із серцевою недостатністю та збереженою фракцією викиду

Патофізіологічне значення вісцеральної жирової тканини у жінок із серцевою недостатністю та збереженою фракцією викиду

У European Heart Journal опубліковано нове дослідження Sorimachi та співавт. в якому автори вивчили значення вісцеральної жирової тканини на розвиток та прогноз серцевої недостатності (СН) із збереженою фракцією викиду (ФВ).

Відомо, що ожиріння є основним фактором ризику розвитку СН зі збереженою ФВ, причому така залежність є суттєвішою у жінок порівняно із чоловіками. Однак причина такої розбіжності між статтю пацієнтів залишається незрозумілою. Це дослідження демонструє, що обсяг вісцеральної жирової тканини (ВЖТ) є більший у жінок з СН зі збереженою ФВ (але не у чоловіків) порівняно з жінками групи контролю без СН, незалежно від індексу маси тіла (ІМТ). Цікаво, що об’єм ПДВ корелювала з гемодинамічними розладами у жінок, але не у чоловіків, незалежно від статусу СН. Ці дані вперше свідчать про різницю між біологічною залежністю між розподілом жиру та гемодинамічними відхиленнями, які спричиняють інвалідність у хворих з СН зі збереженою ФВ. Ці дані підкреслюють значимість саме розташування жирової тканини у жінок з СН зі збереженою ФВ. Отже, на сьогодні визначення ІМТ наших пацієнтів вже недостатньо: кількість вісцерального жиру в організмі є набагато інформативнішим показником ожиріння при СН зі збереженою ФВ.

Джерело та повна версія статті: Pathophysiologic importance of visceral adipose tissue in women with heart failure and preserved ejection fraction | European Heart Journal | Oxford Academic (oup.com)