Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Зв'язку між застосуванням бета-блокаторів та депресією немає

18 березня, 2021

Зв'язку між застосуванням бета-блокаторів та депресією немає

Зв'язку між застосуванням бета-блокаторів та депресією немає

Використання бета-адреноблокаторів не асоціюється з підвищеним ризиком розвитку депресії, йдеться у дослідженні, результати якого були оприлюднені у виданні «Hypertension».

Такі висновки були зроблені на основі даних систематичного огляду, в рамках якого дослідники вивчали ризики виникнення психічних побічних явищ у 285 подвійних сліпих рандомізованих контрольованих дослідженнях бета-блокаторів, що включали понад 50 000 пацієнтів. Більшість досліджень проводились на пацієнтах із серцево-судинними захворюваннями. Хоча депресія була найпоширенішим психічним побічним явищем, про яке повідомлялося, у метааналізі використання бета-адреноблокаторів не асоціювалось із більшою ймовірністю розвитку депресії порівняно з плацебо або активними порівнюваними препаратами.

Автори роблять висновок, що давні побоювання щодо психічних побічних явищ, пов'язаних із бета-адреноблокаторами, «в основному невиправдані» і «не повинні впливати на їх використання у клінічній практиці». Вони також відзначають можливість розвитку вторинних порушень сну на тлі застосування даної групи лікарських засобів, що заслуговує на подальше вивчення.

Джерело: No Link Between Beta-Blockers and Depression (jwatch.org)