Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Вперше в Україні проведена ендоваскулярна операція за допомогою VR-технології

11 червня, 2021

Вперше в Україні проведена ендоваскулярна операція за допомогою VR-технології

Вперше в Україні проведена ендоваскулярна операція за допомогою VR-технології

Вперше в Україні лікарями клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова (КЛШМДЛ) була проведена ендоваскулярна операція із передопераційним моделюванням за допомогою методики віртуальної реальності.

Розповідає дитячий кардіохірург Віталій Петров.

Наша перша пацієнтка – 12-річна дівчинка із коарктацією аорти. Це вада, за якої наявне звуження просвіту аорти. Анатомія цього захворювання буває різною (розмір звуження, відділ аорти і т. ін.), тому підхід до лікування повинен бути максимально індивідуалізований. Як правило, коарктація аорти обумовлює наступну проблему: у верхній половині тіла артеріальний тиск значно підвищений, на противагу, у нижній половині тіла – знижений.

У нашої маленької пацієнтки спостерігалися епізоди, коли АТ сягав 170 мм рт. ст.

За даної патології медикаментозне антигіпертензивне лікування не діє, оскільки проблема полягає не у невірно підібраній терапії, а в анатомічних особливостях. Тому єдиним способом лікування є усунення звуження просвіту судини.

Класичний підхід передбачає резекцію звуженої ділянки аорти з наступним відновленням судини. Цей спосіб лікування можливий і подекуди – єдиний із можливих, але досить травматичний.

Наша команда лікарів обрала інший шлях. На етапі діагностики ми провели дитині комп’ютерну томографію (КТ) аорти. На підставі даних КТ за допомогою набору віртуальної реальності (Virtual Reality – VR) створили віртуальну модель аорти пацієнтки, в тому числі й ділянку звуження.

Таку модель можна розглянути з усіх можливих ракурсів. Власне завдяки такому детальному аналізу ми зрозуміли, що у цьому випадку оптимальним методом корекції вади буде встановлення ендоваскулярного стента.

Завдяки віртуальній моделі аорти нам вдалося індивідуально підібрати стент відповідної довжини і діаметру і без жодних ускладнень шляхом малоінвазивної процедури усунути ваду.   

У чому перевага застосування технології віртуальної реальності у медицині? Лікар може детально і всебічно вивчити проблему із мінімальним залученням пацієнта.

За допомогою VR-технології можна вже сьогодні суттєво підвищити якість і ефективність, зокрема, хірургічного лікування вроджених вад серця і судин. Це безпечна, зручна й максимально інформативна методика вибору найкращого і найбезпечнішого способу хірургії, ендоваскулярних втручань індивідуально для кожного пацієнта.