Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Мамографічні ознаки пов'язані з ризиком кардіометаболічних захворювань та смертністю

11 серпня, 2021

Мамографічні ознаки пов'язані з ризиком кардіометаболічних захворювань та смертністю

Мамографічні ознаки пов'язані з ризиком кардіометаболічних захворювань та смертністю

Взаємозв’язок між певними мамографічними ознаками та кардіометаболічними захворюваннями досліджували серед 57 867 жінок із когорти мамографічного скринінгу у Швеції (KARMA) та 49 583 їх сестер.

Дослідники помітили, що більша кількість мікрокальцинатів асоціюється з підвищеним ризиком розвитку множинних кардіометаболічних захворювань, особливо у жінок з уже наявними кардіометаболічними захворюваннями. Навпаки, щільні груди асоціюються з меншою частотою кардіометаболічних захворювань. Важливо, що подібні асоціації спостерігалися й у сестер учасниць скринінгу KARMA, що вказує на потенційний генетичний зв’язок між мамографічними особливостями та кардіометаболічними ознаками. Крім того, наявність мікрокальцинатів була пов'язана зі збільшенням кардіометаболічної смертності у жінок із наявними кардіометаболічними захворюваннями, тоді як таких ефектів у жінок без кардіометаболічних захворювань не виявлено.

Ці результати підкреслюють важливість поєднання мамографічних ознак та інших факторів ризику раку молочної залози як нового та доступного інструменту для оцінки кардіометаболічного здоров’я жінок, які відвідують мамографічний скринінг.

Джерело та повна версія дослідження: Mammographic features are associated with cardiometabolic disease risk and mortality | European Heart Journal | Oxford Academic (oup.com)