Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Відмова від цукру знижує ризик серцево-судинних захворювань

7 вересня, 2021

Відмова від цукру знижує ризик серцево-судинних захворювань

Відмова від цукру знижує ризик серцево-судинних захворювань

Ішемічна хвороба серця (ІХС) є ключовим тягарем 21 століття та однією з основних причин смерті в усьому світі.

У новому дослідженні міжнародної групи науковців було виявлено, що відмова від цукру може значно знизити ризик розвитку потенційно небезпечного для життя захворювання. Група фахівців із Массачусетської лікарні загального профілю (MGH), Школи науки і політики харчування Фрідмана при Університеті Тафтса, Гарвардської школи громадської охорони здоров’я Т.Х. Чана і Нью-Йоркського департаменту охорони здоров’я і психічної гігієни (NYC DOH) створили модель, що дозволяє побачити наслідки зниження споживання цукру і його впливу на здоров’я людини. Вчені прийшли до висновку, що скорочення вживання цукру лише на 20 % з упакованих продуктів та на 40 % із напоїв може запобігти 2,48 мільйонам випадків таких серцево-судинних ускладнень, як інсульт, інфаркт і зупинка серця.

Споживання цукровмісних продуктів і напоїв тісно пов’язане з ожирінням, цукровим діабетом другого типу і захворюваннями кардіоваскулярної системи, які є основною причиною смертності. Своєю позицією щодо впровадження програми зниження щоденного вживання цукру поділився доктор Dariush Mozaffarian, співавтор дослідження і декан Школи науки і політики харчування Фрідмана при Університеті Тафтса: «Цукор – одна з найбільш очевидних добавок у продуктах харчування, які необхідно скоротити до розумних меж. Результати нашого дослідження свідчать про те, що настав час для реалізації національної програми із добровільними цілями щодо зниження цукру, яка може забезпечити значне поліпшення здоров’я і зменшення витрат на охорону здоров’я менше ніж за десять років».

У журналі JAMA Internal Medicine доктор Frank Hu поділився висновками свого 15-річного дослідження, у якому було підтверджено згубний вплив доданого цукру на серце.

Люди, які отримували від 17 до 21 % калорій із доданого цукру, мали на 38 % вищий ризик смерті від серцево-судинних захворювань у порівнянні з тими, хто споживав 8 % калорій у вигляді доданого цукру.

«Чим вище споживання доданого цукру, тим вище ризик серцево-судинних захворювань», – підсумував доктор Hu.

Джерело: https://www.express.co.uk/life-style/health/1483586/heart-disease-symptoms-food-added-sugar-reduce-risk