Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія У Львові врятували два життя завдяки виконанню рідкісної операції на серці

16 вересня, 2021

У Львові врятували два життя завдяки виконанню рідкісної операції на серці

У Львові врятували два життя завдяки виконанню рідкісної операції на серці

Про новий рівень кардіохірургії стало відомо з офіційної сторінки Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова у Facebook

Медики Центру серця і судин вперше провели протезування та пластику мітрального клапана через 5-сантиметровий тораскопічний мінідоступ. Ці дві процедури виконали спільно із польськими хірургами Tomasz Stącel та Maciek Urlik із Сілезького центру хвороб серця (Silesian Center for Heart Diseases). За словами лікарів, це допомогло врятувати життя двом пацієнтам.

Пацієнтами були 64-річна жінка та 38-річний чоловік. В обох хворих було ураження мітрального клапана та як наслідок – пришвидшене серцебиття, задишка, набряки на ногах. 64-річній жінці із хронічною ревматичною хворобою серця в анамнезі замінили мітральний клапан на штучний, що вирішило проблему мітральної недостатності. 38-річному чоловіку із діагнозом «набута вада серця з важкою мітральною недостатністю» відновили пошкоджені елементи у структурі клапана, повернувши його фізіологічну функцію. Для цього встановили неохорди, спеціально сформовані хірургами, і стабілізували клапани звужуючими кільцями.

«Втручання з мінідоступу є малотравматичним та сприяє швидшому відновленню хворого – до активного життя пацієнти повертаються вже через два тижні замість звичайних 2–3 місяців», – повідомляється на Facebook-сторінці лікарні.

Джерело: https://www.facebook.com/emergencyhospitall/posts/2373385636130228