Головна Новини Кардіологія та кардіохірургія Оновлено клінічні рекомендації NICE «Серцево-судинні захворювання: оцінка і зниження ризику, включаючи модифікацію ліпідів» [CG181]

11 жовтня, 2021

Оновлено клінічні рекомендації NICE «Серцево-судинні захворювання: оцінка і зниження ризику, включаючи модифікацію ліпідів» [CG181]

Оновлено клінічні рекомендації NICE  «Серцево-судинні захворювання: оцінка і зниження ризику, включаючи модифікацію ліпідів» [CG181]

Клінічні рекомендації Національного інституту досконалості охорони здоров’я та догляду Великої Британії (NICE) «Серцево-судинні захворювання: оцінка і зниження ризику, включаючи модифікацію ліпідів» [CG181] містять рекомендації щодо оцінки ризику серцево-судинних захворювань (ССЗ), модифікації способу життя та ліпідмодифікуючої терапії для первинної та вторинної профілактики кардіоваскулярної патології.

Зазначені клінічні рекомендації призначені для медичних працівників, а також людей із ризиком ССЗ та/чи вже з наявною серцево-судинною патологією. Зокрема, вони спрямовані на допомогу медичним працівникам щодо виявлення людей, які схильні до ризику ССЗ, включаючи пацієнтів із діабетом 1 або 2 типу або хронічним захворюванням нирок.

Ці рекомендації є оновленою версією керівництва, опублікованого у 2014 р. (попереднє оновлення відбулося в 2018 р.): документ було частково доповнено новими даними щодо інструментів оцінки ризику, а також інформацією щодо зміни ціни та доступності загальних статинів.

У представленому оновленні Група розробки рекомендацій (GDG) пропонує використовувати термін «холестерин ліпопротеїнів невисокої щільності» замість «холестерин ліпопротеїнів низької щільності» (ХС ЛПНЩ). Також у керівництві статини згруповано до трьох різних категорій інтенсивності відповідно до відсоткового зниження ХС ЛПНЩ, а саме:

  • низька інтенсивність (якщо зниження становить від 20 % до 30 %);
  • середня інтенсивність (якщо зниження становить від 31 % до 40 %);
  • висока інтенсивність (зниження перевищує 40 %).

Зазначене групування було погоджено консенсусом GDG на підставі аналізу літератури. Також рекомендації містять оновлення щодо розгляду можливості лікування інклісіраном пацієнтів із первинною гіперхолестеринемією або змішаною дисліпідемією.

Оновлені рекомендації слід використовувати разом з іншими документами NICE щодо модифікації факторів ризику серцево-судинних захворювань.

Оригінал за посиланням: https://www.nice.org.uk/guidance/cg181/chapter/Introduction